• Tom Hoogeboom

    Ed Turk

alles valt op zijn plek voor junioren van av nova op nk junioren

18-06-2018, 22:20 | Lezersnieuws | Petra

De atleten van AV NOVA hadden het NK voor junioren in Emmeloord met rood omcirkeld op de kalender. En alhoewel de voorbereiding niet optimaal was, presteerden zowel Tom Hoogeboom (goud op de 3000 meter), Martijn Kroes (zilver bij hoogspringen) als Maarten Emmaneel (vierde op de 200 meter) boven verwachting.

 

Het begon op vrijdagavond. Terwijl op de thuisbaan in Warmenhuizen een groepje dertigers, veertigers en vijftigers zich uitsloofden tijdens de bootcamples, was hun piepjonge trainer Tom Hoogeboom (16) zich aan het warmlopen in Emmeloord voor zijn piekmoment van dit seizoen, het NK 3000 meter.

 

Doordat hij een aantal weken training had gemist door een blessure, was hij niet de topfavoriet. “Dat was Stan Schipperen, mijn grote concurrent”, zegt Hoogeboom. “We wilden allebei proberen de limiet te lopen voor het EK voor junioren (8:32,00 minuten)”. Dat verschroeiende tempo hielden ze beiden niet vol tot het eind. “Ik zat gelukkig aan het einde nog het meeste fris. Echt kicken!” 

 

De voorbereiding van hoogspringer Martijn Kroes (19) op het NK was een stuk beroerder. “Ik heb door het vele sporten op de ALO amper specifiek kunnen trainen. Die studie lag me trouwens ook niet zo. Daarom ben ik ermee gestopt.” Op het NK kreeg hij het goede gevoel terug. Hij ging zelfs brutaal voor de winst met drie pogingen op 2.02 meter. “Het lukte net niet, maar zijn sprong van 1,96 meter was goed voor zilver. Nu ga ik op zoek naar een goede trainer die me verder kan brengen.”

 

Sprinter Maarten Emmaneel heeft zo’n goede trainer al gevonden in Sven Ootjers. Op de 100 meter kwam de 17-jarige Tuitjenhorner ondanks een PR door een slechte start met 11,16 sec. niet verder dan de halve finale. Op de 200 meter ging het een stuk beter. Hij dook voor het eerst onder de 22 seconden met 21,94 sec.. “Net niet genoeg voor een derde plek, maar toch ben ik dik tevreden. En het mooiste: ik heb Nova-clubrecord van Sven uit de boeken gelopen. Dat heb ik meteen maar even naar hem geappt. Hij deed net alsof hij het heel erg vond…”