• Vakmensen van G. van Dalen's Vleescentrale

    Mike Bink

Het allerbeste vlees komt al 50 jaar uit Schagen

23-05-2019, 10:21 | Lezersnieuws | Ashley

SCHAGEN – G. van Dalen’s Vleescentrale viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. In de afgelopen vijftig jaar zijn we niet veel veranderd, zegt Dick Wever, eigenaar van Van Dalen’s Vleescentrale. ‘Vijftig jaar geleden wilden we een eerlijk, goed en veilig product maken. En dat willen we nog steeds.'

Het kleinschalige vleesverwerkingsbedrijf werd in 1969 opgezet om de 11 eigen slagerijen van Gilles van Dalen te voorzien van kwaliteitsvlees.Naderhand zijn de slagerijen verkocht (waaronder aan Arie Klaver) en bleef alleen het verwerkingsbedrijf over. In 2000 werd de leiding overgedragen aan Rob Zutt en sinds 2015 staat Dick Wever aan het roer. 

Het geheim van de smit

Veel bedrijven focussen zich op één productgroep (alleen maar rund- of varkensvlees). Dick Wever: “Hier in Schagen hebben we alle disciplines in eigen huis en leveren we maatwerk voor onze klanten. Dat maakt ons uniek, flexibel en toekomstbestendig. We zijn continu aan het innoveren en we blijven altijd op zoek naar manieren om een nog beter product te maken. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een hybride worst. Deze bestaat voor vijftig procent uit vlees en vijftig procent uit rode linzen, champignons en rode bieten.’

Vlees van Gilles, transparantie voor de consument

De vleesindustrie kampt al jaren met een ongunstig imago. Transparantie over vlees is daarom extra belangrijk. Wever: ‘We moeten consumenten het vertrouwen geven dat ze met een schoon geweten een stukje vlees kunnen eten. De slager moet dit overbrengen aan zijn klanten in de winkel. Daarom hebben we 'Vlees van Gilles' in het leven geroepen. Het is een apart merk van de vleescentrale. De producten worden exclusief verkocht bij lokale slagerijen, hebben een duidelijk verhaal en zijn gemaakt van vee uit de regio.’

Toekomst

De koers voor de komende 50 jaar is voor Wever heel duidelijk: ‘Over vijftig jaar zullen wij nog steeds eerlijk en supersmaakvol vlees produceren. Dat is de ziel van ons bedrijf. Elk stukje vlees is uniek en moet gewoon top zijn. Ook over vijftig jaar.'

Ter ere van het 50-jarig jubileum heeft G. van Dalen’s Vleescentrale een digitaal jubileummagazine uitgebracht. Slagerijen uit de regio delen hun visie op de toekomst en er wordt teruggeblikt met oud-eigenaren Gilles van Dalen en Rob Zutt. 

Bekijk het magazine:http://magazine.vleesvangilles.nl/jubileum/cover