• de betreffende koolmonoxide melders

    Patrick Hageman

Merkloze koolmonoxide melders zijn onveilig

17-01-2018, 15:22 | Lezersnieuws | Patrick

Merkloze Koolmonoxidemelders zoals op bovenstaande foto te zien zijn niet veilig. Ze voldoen niet aan de eisen zoals andere co-melders in Europa getest worden. U kunt er niet vanuit gaan dat deze co-melders op tijd alarmeren bij koolmonoxide-gevaar. Deze melders worden te koop aangeboden op bol.com, marktplaats en andere verkoopsites.

Test door NaQuBo Comfort en Veiligheid

Wij hebben een simpele test uitgevoerd met een glazen schaal en daaronder enkele van deze koolmonoxidemelders geplaatst en een waxinelichtje. Daarnaast onze referentie koolmonoxidemelder, de Honeywell XC-100D. Dit is wat ons betreft de beste standalone co-melder die er voor thuis verkrijgbaar is. Het waxinelichtje steken wij aan en er ontstaat een oranje vlam. Dit geeft al aan dat de verbranding niet volledig is waardoor er bij dit proces koolmonoxide vrijkomt. Het gas verspreid zich in de schaal en als de zuurstof opgebruikt is gaat de vlam uit. De honeywell co-melder hebben wij in een teststand gezet waardoor deze vanaf een waarde van 10 ppm koolmonoxide weergeeft. Dat is al vrij snel. Het displayvan de merkloze co-melder gaat zomaar aan. Er staat in de handleiding(waarin Nederlands ontbreekt) niet verder aangegeven wanneer het display gaat werken. 

De resultaten van onze test

Uit onze test kom naar voren dat de merkloze koolmonoxidemelders waardes weergeven die afwijken van Dit de waardes die de Honeywell co-melder laat zien. Aangezien koolmonoxide levensgevaarlijk is kunnen we er vanuit gaan dat deze melders niet betrouwbaar zijn in hun metingen en dus onveilig. Wij raden u aan deze niet te kopen. Goedkoop is duurkoop. 

Bron:https://www.naqubo.eu/merkloze-koolmonoxidemelders-zijn-niet-veilig