• Het sobere en intieme Mariakapelletje is een plek van stilte en bezinning.

    Yannah Bruins

500 jaar kapel op de Keins

Mariaconcert en tentoonstelling

SCHAGEN Wanneer je de kleine kapel op de Keins binnenkomt, staan er altijd verse bloemen en branden er kaarsjes. Het sobere en intieme Mariakapelletje is een waardevol monument van stilte en gebed, aandacht en bezinning. Al 500 jaar. Om dit jubileum te gedenken, is er zondagmiddag 26 mei een Mariaconcert in de Schager Christoforuskerk. Daar is ook een aan Maria gewijde tentoonstelling te zien.

HISTORIE We schrijven 1508. Ten noordwesten van de West-Friese Omringdijk stroomt het water van het Zijper zeegat. Woelig water met gevaarlijke zandgronden. Bij een zware storm loopt een Portugees handelsschip op een zandbank. Het schip breekt en het boegbeeld -een beeld van de heilige Maria met het kind Jezus- drijft naar het slibbige zand van Keijnse, een buurtschap aan het noordelijkste puntje van de dijk. Het verhaal gaat dat jutters op het geluid van een huilend kind afgaan en het beeld vinden.

DE KAPEL In 1519 -500 jaar geleden- laat Josina van Beieren, de Vrouwe van Schagen, op de Keins een stenen kerkje bouwen, met een ere-altaar voor het beeld van Maria. De aantrekkingskracht van deze 'paapse' plek ergert de burgemeester van Schagen, de voormalige watergeus Taet Gerritz. Hij laat de kapel in 1586 afbreken. Het Mariabeeld lijkt sindsdien verdwenen. Tót in 1930 bij werkzaamheden in de Wieringermeer een beeld gevonden wordt dat heel goed het echte beeld kan zijn. Dit kostbare Mariabeeld staat sinds 1997 in het West-Fries Museum in Hoorn.
Pastoor Brouwer van Schagen bouwt in 1956 op de oorspronkelijke plaats een nieuwe stenen kapel.

CONCERT De parochie Schagen herdenkt '500 jaar kapel op de Keins' met een concert en een tentoonstelling. Zondag 26 mei geeft het parochiekoor St. Gregorius een Mariaconcert in de Christoforuskerk aan de Molenstraat. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ruim een uur. De toegang is gratis.

TENTOONSTELLING Na afloop van het concert is de opening van een aan Maria gewijde tentoonstelling op het voormalige koorbalkon van de kerk. Er zijn onder andere archeologische vondsten van de oorspronkelijke Keins-kapel te zien. De tentoonstelling is de hele zomer open: na de zondagsviering en op West-Friese donderdagen.

De kapel is dagelijks open van 9.00 tot 19.00 uur. Adres: Keins 2a, aan de Westfriesedijk in Schagen.