• Google.

Acht bomen rooien in de Waldervaart

SCHAGEN De gemeente Schagen dunt in februari 8 bomen in de Spreeuwenlaan in Schagen. In het 2016-2017 heeft de gemeente diverse bomen in de Waldervaart gedund. Een achttal bomen is toen overgeslagen, omdat daar mogelijk beschermde dieren leefden. Na onderzoek blijkt dat die bomen geen verblijf- of broedplaats vormen voor vleermuizen en andere beschermde dieren. Het zaagwerk mag nu afgemaakt worden. "Om bomen te laten groeien, geef je ze ruimte," licht wethouder Hans Heddes toe. "Bomen die te dicht op elkaar staan worden 'gedund' of, met andere woorden, gerooid."

Wat is dunnen? Bij het dunnen van straatbomen worden bomen uit een bomenrij of bosje gezaagd. De bomen die overblijven, hebben daarna minder concurrentie voor zonlicht, water en voedingstoffen. Hierdoor komen bomen beter tot volle uitgroei en wordt de vitaliteit en levensverwachting van deze bomen vergroot.
Waarom dunnen? En toch betekent het dunnen dat volwaardige, gezonde bomen worden omgezaagd en niet worden vervangen. Door het verdwijnen van de helft van de laanbomen in een bomenrij verandert ook het straatbeeld. Omwonenden en bezoekers kunnen dat als onprettig of onwennig ervaren in de eerste jaren na dunning. Maar over het algemeen verdwijnt dat gevoel wanneer de overgebleven bomen voller worden. Waardevol volgens bomen beleid en toch gedund?
Gemeente Schagen heeft sinds 2018 een nieuw bomenbeleid waarin deze 8 bomen als waardevol zijn bestempeld. Ook waardevolle bomen kunnen gedund worden, om de andere waardevolle bomen er omheen duurzaam in stand te houden. Daarom voert de gemeente deze werkzaamheden uit.
Op de plattegrond is te zien welke bomen worden gedund. Inwoners met vragen kunnen deze stellen via boombeheer@schagen.nl.