• Esther van der Linden

Bewoners Schagerbrug genieten van 'vakantienachtje'

SCHAGERBRUG 'We hebben heerlijk geslapen en het ontbijt was zalig. Dit nachtje weg is ons perfect bevallen.' Dat zegt Marieke Cuperus (50) uit Schagerbrug over haar overnachting in Fletcher Badhotel Callantsoog. Het hotelverblijf aan de kust werd Marieke en haar zoon Ward (19) aangeboden door Wooncompagnie. De corporatie laat op de zolder van hun woning asbest verwijderen, wat de nodige geluidsoverlast met zich meebrengt. 'Dat Wooncompagnie ons om die reden een nachtje weg heeft aangeboden, vind ik een ontzettend leuk initiatief,' zegt Marieke Cuperus.

 Wooncompagnie voorziet momenteel 31 woningen aan de Burgemeester van Doornstraat in Schagerbrug van dakisolatie. Aan de binnenzijde van het dak wordt een dikke laag isolatiemateriaal aangebracht en vervolgens wordt het dak netjes afgewerkt. Voordat de werkzaamheden kunnen aanvangen, wordt asbesthoudend materiaal achter de zogeheten knieschotten vakkundig verwijderd. Bij het verwijderen van asbest staat de veiligheid van bewoners voorop. En helpen medewerkers van het uitvoerende bedrijf, ABK Sanering Waterland uit Watergang, bewoners bij het leeghalen van de (opslag)ruimte achter de knieschotten.

Voor het saneren van asbest wordt op zolder een hermetisch afgesloten compartiment gecreëerd. Binnen dit compartiment wordt het asbest verwijderd, volgens de wettelijke voorschriften. Nadat het asbest is verwijderd, volgt de bemonstering: alleen als daaruit blijkt dat er geen asbestdeeltjes meer aanwezig zijn, wordt het compartiment opgeheven. 'De ventilator van het compartiment veroorzaakt veel geluidsoverlast,' vertelt Annette Goossens van Buurtteam Schagen van Wooncompagnie. 'Bovendien wordt in de woningen ook een aantal aanvullende werkzaamheden uitgevoerd. Om overlast zoveel mogelijk te beperken kregen huurders, bij uitzondering vanwege de combinatie van de werkzaamheden, een keuze voorgelegd. Wilt u in uw woning blijven, liever bij familie logeren of een hotelovernachting? De keuze was aan hen.'
Meer dan de helft van de bewoners heeft gekozen voor de hotelovernachting. 'Het was wel even wennen om de sleutel af te geven, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de werkzaamheden goed en netjes worden uitgevoerd,' zegt Marieke Cuperus. Buurtteam Schagen e.o. begeleidt de bewoners tijdens het gehele duurzaamheidsproject. 'Wij willen dat huurders weten waar ze aan toe zijn en vooral ook het gevoel hebben dat ze worden begrepen,' benadrukt Annette Goossens.