• Foto aangeleverd.

De Vikingen komen weer…

REGIO Bij het Viking Informatiecentrum in Den Oever worden jaarlijks Vikingdagen georganiseerd. Dit jaar worden deze dagen op 8 en 9 september gehouden, van 12.00 tot 17.00 uur.

In de tijd van computers, tablets en I-phones, is het niet voor te stellen hoe het leven er omstreeks de jaren 850-1050 aan toe ging. In die tijd woonden er Friezen en Franken op Wieringen. Er is niet bekend of de Vikingen op Wieringen net zo hebben huisgehouden als in Dorestad, maar wat we wel weten is dat de Vikingen die hier komend weekend hun tenten opslaan zeer vredelievend zijn.
Er is van alles te zien en te beleven, zoals o.a. vechtdemonstraties, boogschieten, brons gieten, smeden, koken en vilten, kortom het uitbeelden van het dagelijks leven van de Vikingen in die tijd.
De entree is gratis (al is een vrijwillige bijdrage in de kosten welkom). Ook een bezoek aan het Viking Informatiecentrum is deze dagen gratis.
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief. Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9 e eeuw na Chr. Op Wieringen
verbleven. In het Informatiecentrum "Vikingen op Wieringen" worden de verhalen achter de opzienbare vondstenverteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd. Havenweg 1, 1779 XT Den Oever. Tel. 0227 510467; info@vikingen.nl www.vikingen.nl