• Madelein Kerseboom signeert zondag 27 mei van 14.30 - 15.30 haar boek bij Plukker.

    Hadewych Veys

Debuutroman voor Madelein Kerseboom

SCHAGEN Ze groeide op in de Waldervaart en heeft altijd al iets met schrijven gehad. Nu komt Madelein Kerseboom (28) met haar debuutroman: De Hot Daddy List verschijnt deze week.

FEELGOOD VERHAAL Het feelgood verhaal gaat over Alice, een leidster op de buitenschoolse opvang. Ze heeft een leuke kleutergroep en gezellige collega's, met wie ze de Hot Daddy List bespreekt, een zelfbedachte 'lijst' met de leukste papa's van de bso. En dat terwijl ze heel gelukkig is met haar vriend. Alice waant zich in een perfecte wereld. Maar dan zet een onverwachte gebeurtenis haar leven volledig op z'n kop…"Met De Hot Daddy List wil ik bereiken dat lezers, in welke persoonlijke situatie dan ook, het boek kunnen pakken en zich kunnen laten meevoeren door het verhaal. Even helemaal loskomen uit je eigen wereld. Of je nu op een roze wolk zit of dat het leven even niet zo leuk is… aan een goed boek kun je je altijd optrekken, weet ik uit ervaring", vertelt Madelein.

LEUKE PAPA'S Als opgroeiend kind in Schagen wist Madelein al dat ze schrijfster wilde worden: "Ik schreef schriftjes vol verhalen. Die groeiden gewoon met mijn leeftijd mee. Annie M.G. Schmidt was mijn grote voorbeeld, later werd dit Carry Slee. Voor de zekerheid deed ik echter een pabo opleiding. Een schrijversbestaan is immers niet voor iedereen weggelegd." Tijdens de pabo werkte ze bij een buitenschoolse opvang en daar ontstond het idee voor De Hot Daddy List. Samen met haar collega's zag Madelein namelijk heel wat leuke papa's voorbij komen: "Ik denk dat een hoop dames en heren die met kinderen werken dit zullen herkennen. Natuurlijk bleef het op m'n werk bij kijken, maar het idee voor De Hot Daddy List was ontstaan."

ZIEKTE VAN MÉNIÈRE Er kwam echter een flinke kink in de kabel: vlak voor het behalen van haar pabo diploma werd Madelein ziek: na maanden van onderzoek in het ziekenhuis bleek dat zij de ziekte van Ménière heeft, een chronische ziekte waarbij je evenwichtsorgaan niet goed werkt. De ziekte gaat onder andere gepaard met heftige duizeligheidsaanvallen, oorsuizen, slechthorendheid en nekklachten: "Van de een op de andere dag kwam ik thuis te zitten en stond mijn leven volledig op z'n kop. Ik kon m'n opleiding niet afronden, niet voor de klas staan, mijn hele toekomstperspectief zag er in een klap anders uit." Na een aantal zware jaren heeft Madelein haar hobby weer opgepakt: schrijven! "Voor de klas staan zit er niet meer in, maar op goede dagen kan ik wel (even) werken aan m'n roman. Schrijven bleek ideaal in mijn situatie."

HERINNERINGEN Hoewel het schrijven als hobby begon, kwam ze op een punt dat ze haar schrijverschap een serieuze kans wilde geven. Vanuit een gevoel niks te hebben verliezen stuurde Madelein het manuscript op naar uitgeverijen. "Ik had me inmiddels ingelezen in het wereldje en wist dat de kans heel klein was dat het gelijk zou lukken. Ik nam een redacteur in de arm, die zag talent. Na een herschrijfrondje stuurde ik het manuscript opnieuw naar een paar uitgeverijen… Bingo! Uitgeverij Marmer nodigde me uit voor een gesprek. De klik was er en ik kan de afgelopen maanden mijn geluk niet op. Zonder mijn ziekte had ik nooit voor een schrijversbestaan gekozen, terwijl ik dit vroeger altijd al wilde." Op haar twintigste ging Madelein samenwonen in Nieuwegein en vijf jaar geleden verhuisde ze met haar vriend naar Vianen, maar Schagen heeft nog altijd een bijzondere plek bij haar: "Ik heb mooie herinneringen aan De Wegwijzer, de GSG, de Balletschool, het strand op fietsafstand en alle mensen die er wonen. En, tot slot: "Regelmatig ben ik er nog te vinden, omdat mijn ouders er nog wonen."