• Robbert Fels (r) probeert Kevin Weggemans te blokken. Dani Brood kijkt toe.

    Marc Moussault

Derby ontbeert kwaliteit

Eén knappe aanval genoeg voor zege

SCHAGEN De laatste stadsderby in Nes Noord tussen de beoogde fusiepartners Schagen en SRC leverde een 1-0 overwinning op voor de geel-zwarte brigade van Gosse Bosma. Terecht, want Schagen was over het geheel genomen wat beter dan SRC, dat onderlinge afspraken vergat en verviel in hotse-knots-begoniavoetbal.

"We zijn nu twee weken vrij en ik vind dat we maar eens om tafel moeten, om te zorgen dat iedereen weer weet waar ie aan toe is en, om het maar populair te zeggen, dat de neuzen dezelfde kant op staan", sprak een teleurgestelde Michel Stikfort na afloop van de derby, die bepaald niet bol stond van kwaliteit. Schagen had een overwicht, maar kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Domweg omdat veelal werd gekozen voor opportunisme. SRC kon daardoor verdedigend makkelijk overeind blijven, mede door het alerte optreden van keeper Tim Bijpost. Schagen-trainer Bosma kon na afloop wijzen op de absentie van Jay van Steijn, die na amper een minuut spelen al moest worden gewisseld. En juist Van Steijn was de smaakmaker van het geel-zwarte keurkorps, de voorbije weken. SRC keek in de rust stilletjes afkeurend naar Mark de Vries, die een knoert van een kans onbenut liet.

Na de pauze leek Robbert Fels de ban te breken, maar zijn schot ketste via de onderkant van de lat weer het kunstgras op. Geen VAR te bekennen, maar dat was ook niet nodig: de knikker was niet geheel over de doellijn geweest, al zag de complete SRC-enclave dat anders. Na ruim een uur spelen was het wél raak. Uit een vloeiende aanval door het midden kwam Robin Meijering en op diens uithaal had ook Bijpost geen verweer: 1-0. Zo werd één zwaluw zomer op het Schagen-complex, waar de echte derbysfeer maar niet wilde loskomen.

Volgend seizoen vormen de beste spelers van beide clubs één elftal. Bedoeling is, het voetbal in Schagen op een hoger plan te krijgen. Je moet wel een enorme optimist zijn, te veronderstellen dat zulks met het huidige spelersmateriaal gaat lukken. De vierde klasse lijkt het plafond.