• 't Kloine grut is er vezelluf ok bai!

    Sjaak Euser.

Derde folkloredonderdag

Thema: 'Dag van het dier'

SCHAGEN Schagen beleeft morgen, donderdag 12 juli, de derde West-Friese Markt van het seizoen 2018. Thema is 'Dag van het dier', vandaar dat bezoekers op de Markt dierenstallen met verschillende soorten schapen en andere dieren kunnen zien.

Het is de dag van het levend erfgoed. Er komt onder meer een aantal runderen met kalfjes. Als gebruikelijk zijn de spinsters weer aanwezig voor Piet Pann, waar zij laten zien hoe gewonnen wol wordt verwerkt. Met deze gesponnen wol worden ook sokken en netten gebreid, tevens zitten de in folkloredracht gehulde vrouwen wol te kaarden. Voor de kleintjes is er een stal met kippen, kuikens en konijntjes. Een echte ganzenhoeder hoedt op de Markt zijn ganzen.

PROGRAMMA 08.30 uur Optuigen en inspannen van de paarden in de Muziektuin achter Museum Vreeburg. 09.00 -16.00 uur Verzamelaarsmarkt in de Nieuwstraat. 09.00-15.00 uur: dierenstallen met allerlei dieren op de Markt.

Om 10.00r uur verzamelen de 'West-Friezen' zich op de hoek Nieuwe Laagzijde/Stationsweg (café Spoorzicht) voor de optocht.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kan de toren op de Markt tegen een geringe vergoeding worden beklommen. Om 10.45 uur zet de optocht zich - voorafgegaan door de wegbereiders John Duiven en Aad Niesten - in beweging voor een rondgang door het centrum van Schagen.

Tussen 11.00 en 13.00 uur is er in de kerk op de Markt orgelbespeling en een tentoonstelling over de kerk te zien. 11.25 uur: optreden Kinderdansgroep op het kerkplateau op de Markt. 11.45 uur: kinderbroodmaaltijd op de Markt. 11.45 uur: optreden West-Friese dansgroep op het kerkplateau op de Markt. 12.00 uur Optreden Kinderdansgroep in het Makado. Op de Markt praat gastvrouw Anneke Molenaar het programma aan elkaar. 13.00 uur: schapen scheren voor Restaurant Rumors op Markt. Tussen 13.00 en 15.00 uur treedt de Skroifgroep Langedoik op in het Slot: anekdotes en liedjes in smeuïg West-Fries.