• Vrijwilligers van het Zijper Museum leggen hun ziel en zaligheid in hun werk.

    Marc Moussault

Een dijk van een museum

SCHAGERBRUG "We hebben alles te danken aan de ongelooflijke inzet van onze vrijwilligers. Zonder dat team hadden we dit prachtige museum nooit kunnen realiseren." Marjan Marees is trots op het nieuwe Zijper Museum én op de het voorbeeldige teamwerk van veel mensen, die de Zijper historie een warm hart toedragen.

Hans Duin

ACHTDUIZEND UUR Ze is en was de spin in het web. Marjan Marees stuurde de grote groep vrijwilligers aan. En met succes. Veel bereidwillige liefhebbers groeiden boven hun krachten uit en tekenden voor een museum, dat gezien mag, nee moet worden: "Natuurlijk, hebben we financiële steun gehad. Belangrijk. We zijn daar heel blij mee, maar dit project had nooit kunnen slagen zonder het vrijwilligerswerk. Ik heb het bijgehouden: achtduizend uur zijn ze hier bezig geweest. Hard werkend. Met hun ziel en zaligheid. Fantastisch om dit samen te beleven, om dit samen op te bouwen. In een fijne sfeer."

PLEZIER Ze noemt voortdurend namen van mensen, die belangrijk zijn geweest, maar het is zo link om dat in de krant te zetten. Voor je het weet vergeet je een van de beste paarden van stal: "Onze kracht is ook dat we heel verschillende kennis en vaardigheden in huis hebben. Timmerlui, elektriciens, bouwvakkers, historici, mensen die de collectie verrijken, een modellenbouwer, noem maar op. En met die groep mensen met een zo uiteenlopende achtergrond, hebben we zo ontzettend veel gelachen, zo veel plezier gehad als de koffie en de thee op tafel kwamen. Komt waarschijnlijk ook omdat we de liefde en het respect voor de historie van de Zijpe en de regio delen."

GROEPEN De verbouwing, de renovatie zit er bijna op. Marjan Marees loopt trots door de aanwinst voor de regio: "We hebben zo veel te bieden in een mooi ingericht pand met warme kleuren. De Niestadt-collectie met 80.000 foto's, eigentijdse animaties, DVD's, een erg mooie collectie. We hopen zeer dat ook groepen ons weten te vinden. Voor lezingen en rondleidingen. We hebben koffie, thee, gebak. In samenwerking met de horeca in Schagerbrug kan er meer. Het kan ook een interessant onderdeel van een personeelsfeest zijn. Iedereen is welkom."

OPENING De officiële opening is morgen, donderdag 20 december. Zaterdag 22 en zondag 23 december zijn alle belangstellenden van 12 tot 16 uur welkom. De entree is dan vier euro, inclusief koffie/thee. De jeugd tot en met twaalf jaar heeft dan gratis toegang. Zelfs op Tweede Kerstdag zwieren de deuren gastvrij open, ook dan weer van 12 tot 16 uur. De eerste tien bezoekers hoeven geen entree te betalen, Dit tijdschema blijft, met uitzondering van oud en nieuw, tot en met 6 januari gelden.

DROOM Marjan Marees zal het rustiger krijgen: "Ja, dit was natuurlijk de droom van iedere vrouw. Achttien mannen commanderen en ze deden precies wat ik wilde. Maar in ernst, ik zal het missen, want, zoals gezegd, we hebben in een geweldige sfeer iets heel moois neergezet."

Info: www.zijpermuseum.nl