• Regelneef Jan Laan, Sam Marsman en Jacintha Roos zijn er klaar voor.

    Eigen foto

Een reus bedwingen voor Warchild

Moeder en zoon de berg op

SCHAGEN Jacintha Roos (51) en zoon Sam Smakman (18) uit Schagen gaan in januari 2020 een unieke uitdaging aan. De zogenaamde Kili-Challenge, een lange, barre tocht naar de toppen van de hoogste berg van Afrika. Jacintha en Sam beklimmen de moeilijkste route van de Kilimanjaro in Tanzania; een tocht die zeven dagen duurt. Met deze challenge haalt het duo uit Schagen minstens 4800 euro voor Warchild op. Op de top van de berg (5895 meter!) heeft Jacintha nog een verrassing in petto...

PRACHTIG DOEL Jacintha - werkzaam in het onderwijs - zag de uitdaging langskomen via Facebook en was direct enthousiast. "Het is zo belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Het is een prachtig doel met een uitgekiende opzet. Mensen doneren omdat de hele actie ook een persoonlijk karakter heeft.''

De actie van Warchild is transparant en zeer professioneel. 85 procent van de inkomsten gaat direct naar de goede doelen. De twee Schagenaars bekostigen alles zelf. Voor Warchild moeten zij 2400 euro per persoon bij elkaar harken. "Liefst meer, maar dit is zo'n beetje een minimum. Op de website van Warchild hebben Jacintha en Sam een eigen pagina waar precies staat hoe veel geld zij hebben opgehaald. De teller staat op 1575 euro.

SCHEMA'S Moeder en zoon ontvingen speciale trainingsschema's van Warchild. "Je moet over een goede basisconditie beschikken'', zegt Sam. "We zijn natuurlijk geen geoefende bergbeklimmers, maar wel sportief."

Het duo uit Schagen onderneemt diverse acties voor de challenge, waaronder een loterij. Duizendpoot en regelneef Jan Laan gaat voor de Grote Loterij prijzen regelen bij de Schager middenstand. Laan gaat zijn vaste klanten langs met een goed verhaal.

UITDAGING Op de top van de Kilimanjaro tilt Sam zijn moeder op, is de afspraak. En er staat nog een afspraak: Jacintha laat op het hoogste punt haar haar afknippen voor de stichting Haarwensen. Want kinderen helpen is eigenlijk het hoofddoel van de missie van Jacintha en Sam. Kinderen in oorlogsgebieden én in Nederland.

Ondersteunen? https://kilichallenge.voorwarchild.nl/team/sam-jacintha en https://www.voorwarchild.nl