• Theo Meskers (rechts) overhandigt de gong aan Paul Kramer.

    Gemeente Hollands Kroon

Ereplek voor gong dorpsomroeper Lutjewinkel

LUTJEWINKEL Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon heeft vrijdag 19 juli de gong van de dorpsomroeper van Lutjewinkel overgedragen aan de bestuursvoorzitter van het Cultuurhuis in Lutjewinkel, Paul Kramer.

Na sluiting van het gemeentehuis van de voormalige gemeente Niedorp is de gong in bewaring geweest bij Maarten Mooij, lid van Stichting Historisch Niedorp. Nu Lutjewinkel sinds 30 september 2018 het Cultuurhuis heeft, biedt deze locatie een uitgelezen kans om de gong een ereplek te geven.

DE DORPSOMROEPER Als de koning iets 'aan den volke' bekend wilde maken, stuurde hij er een heraut op uit. De heraut reed te paard door het land en op pleinen of andere plekken waar veel mensen kwamen, blies hij op zijn trompet om aandacht te trekken. Daarna las hij met luide stem zijn boodschap voor. Daarmee was het algemeen en openbaar bekendgemaakt.

Ook in een dorp bestond een dergelijk systeem: de dorpsomroeper. De dorpsomroeper reed op de fiets door het dorp met als gereedschap zijn bekken, ook wel gong genoemd. Hij stopte op hoeken van straten en sloeg met het slaghout op de gong om de aandacht te trekken om vervolgens met luide stem zijn boodschap te verkondigen.