• Jos van Dorp moedigt recordhouder Peter Koning aan. Peter is ook dit jaar van de partij.

    Fietstourclub Wieringerwaard

Fietstourclub Wieringerwaard draait op volle toeren

WIERINGERWAARD In Wieringerwaard wordt woensdagavond 24 april de Ard Schenk Tijdrit gereden en op 1 mei komt de Ploegentijdrit aan de beurt. Fietstourclub Wieringerwaard (FTCW) is zeer actief wat betreft wedstrijden en toertochten. Ook de jeugd komt ruimschoots aan bod. Bestuursleden Jos van Dorp en Ton Hoogeveen verwachten dat woensdag het parcoursrecord verbeterd wordt.

Oscar Blom

IDEALE TESTRIT Jos van Dorp: "De Ard Schenk Tijdrit is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt sinds 1983 gehouden. Dit jaar voor de 35ste keer. Eén keer is het afgelast wegens omstandigheden. Met een deelnemersveld van maximaal 100 deelnemers en vroeg op de regionale wielerkalender is het een ideaal evenement voor renners die willen testen hoe hun tijdrit vlak voor de meerdaagse rondes ervoor staat. Het parcours is 15,8 km lang en het record staat op 19 minuten en 26 seconden. Slechts enkele keren in verband met veiligheid en vergunningen is het parcours iets anders geweest, maar op dit moment is het gewoon de bekende route.

Voorheen was zowel de start als de finish aan de Zuid-Zijperweg, de start voor de voormalige slager, de finish voor de voormalige bakker. Doordat de eerste bocht of eigenlijk bochten de brug over redelijk gevaarlijk was om met volle snelheid overheen te gaan, is ervoor gekozen om de start te verplaatsen naar de Noord-Zijperweg voor de plaatselijke kroeg. De finish werd ook verplaatst. Dus de Ard Schenk tijdrit is nu twee bochten minder maar wel iets langer geworden.

RECORDHOUDER De winnaar van vorig jaar Peter Koning, die tevens het parcoursrecord in handen heeft, is zeer waarschijnlijk weer aanwezig. De Ard Schenktijdrit is nog steeds een succesvol evenement dat ieder voorjaar weer veel deelnemers en toeschouwers trekt."

ANDERE KOERSEN Penningmeester Ton Hoogeveen vertelt dat FTCW meer koersen organiseert, zoals de Vossenritten en de Ploegentijdrit. "Op 1 mei wordt de ploegentijdrit van 25 kilometer gehouden waar maximaal 30 ploegen aan deelnemen. Er wordt gereden in de categorieen A, B, dames en jeugd. Tot op heden is er nog geen deelnemende jeugdploeg. De jeugd heeft wél een heuse, enthousiaste ATB-trainer, Jacco Geel. Helaas zijn er slechts acht jeugdleden actief bij de club, nieuwe jeugdleden zijn uiteraard welkom!", aldus Ton.

HISTORIE Het idee voor het oprichten van de plaatselijke fietsvereniging in Wieringerwaard dateert van 1982. Wekelijks kwam een groep fietsers samen om een tijdrit te rijden. Doordat het aantal deelnemers per week meer werd, kwam er een besluit tot het oprichten van de huidige FTCW. Op 16 oktober 1982 is de club officieel opgericht met als doel om gezamenlijk te fietsen en wellicht regionale evenementen te organiseren.

INFORMATIE Voor meer informatie: zie de website www.ftcw.nl. Hier ziet u dat de club enorm actief is in het organiseren van wielerkoersen.