• John de Wit is een van de vaste Folklore-gezichten.

    www.westfriesefolklore.nl

Folklore: Dag van het Dier

SCHAGEN De derde West-Friese donderdag van het seizoen heeft als thema 'Dag van het Dier'. Op het marktplein kunnen bezoekers dierenstallen met verschillende soorten schapen en andere dieren zien. Het is een dag van het levend erfgoed. Er komt een aantal runderen met kalfjes. De spinsters zijn aanwezig voor Piet Pann, waar zij laten zien hoe gewonnen wol wordt verwerkt. Met deze gesponnen wol worden ook sokken en netten gebreid, ook zitten de dames wol te kaarden. Voor de kleintjes is er een stal met kippetjes, kuikens en konijntjes en een echte ganzenhoeder loopt op de Markt zijn ganzen te hoeden.

HET VASTE RITUEEL 09.00 uur: optuigen en inspannen van de paarden in de Muziektuin achter Museum Vreeburg. De vrijwilligers hebben er de handen vol aan. Maar ze doen het uit liefde voor de folklore.

09.00 uur - 16.00 uur: boeken, curiosa- en creamarkt in de Nieuwstraat.

10.00 uur: West-Friezen verzamelen zich bij de hoek Nieuwe Laagzijde/Stationsweg (café Spoorzicht) voor de optocht.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kan de toren op de Markt kan tegen een geringe vergoeding beklommen worden. Geniet van het prachtige uitzicht!

10.45 uur: start optocht vanaf de Nieuwe Laagzijde. Via de Gedempte Gracht, de Markt. 't Noord en de Nieuwstraat slingert de enorme stoet zich door hartje Schagen.

11.00-13.00 uur: in de kerk op de Markt orgelbespeling; en een tentoonstelling over de kerk.

11.25 uur: optreden van Kinderdansgroep op het kerkplateau op de Markt. De dansgroep laat zien waarvoor ze maanden hebben gerepeteerd.

11.45 uur: kinderbroodmaaltijd op de Markt.

11.45 uur: optreden Westfriese Dansgroep op het kerkplateau op de Markt.

12.00 uur: optreden van Kinderdansgroep in het Makado Centrum.

13.00-15.00 uur: Verder is er vandaag weer een optreden van een 'Skroiversgroep'in Slot Schagen. Dit keer is de skroifgroep Skroifersallegaartje te beluisteren. Tijdens dag van dier worden er door Talpa SBS6 opnames gemaakt voor het nieuwe programma 'Zo goed als nieuw', waarbij dierbare objecten van mensen worden gerestaureerd. In dit geval betreft het West-Friese erfstukken.

13.15-13.45 uur: in de Christoforuskerk orgelbespeling (Marktconcert).