• Kinderen kunnen zich vermaken met ouderwetse spelletjes.

    www.westfriesefolklore.nl/RdeB

Folklore: 'Dag van het Kind'

SCHAGEN De zevende dag van de West-Friese folklore in Schagen heeft als thema 'Dag van het Kind'.

Voor café De Posthoorn en restaurant Stiel worden ouderwetse kinderspelen georganiseerd als hoepelen, steltlopen, tollen et cetera. Aanvang 12.30 uur. De kinderen kunnen zich gratis laten schminken als clown voor Piet Pann. De clowntjes lopen ook mee in de optocht. En meteen na deze wandeling beginnen zij met schminken. Natuurlijk ontbreekt Egon Abel niet met zijn poppenkast. Hij is tegenover de Gevel te zien en te beluisteren. Ook kunnen de kinderen gratis mee in het draaimolentje (A.A.P. Draaimolen tussen het Oude Slot en De Posthoorn). Er is ook een kraam op de Markt waar kinderen periscoopjes kunnen maken, o.l.v. het Marine Museum. Er is ook een show van stoommachientjes van het Stoommachinemuseum uit Medemblik. In de Nieuwstraat vandaag een grote verzameling van oude auto's, tractoren en motoren.

HET VASTE RITUEEL 09.00 uur: optuigen en inspannen van de paarden in de Muziektuin achter Museum Vreeburg. De vrijwilligers hebben er de handen vol aan. Maar ze doen het uit liefde voor de folklore. Zonder de inzet en steun van zoveel vrijwilligers zou de West-Friese folklore ter ziele gaan. En dat wil niemand.

09.00 uur - 16.00 uur: boeken, curiosa- en creamarkt in de Nieuwstraat.

10.00 uur: De optocht. In de Moeder aller Optochten onder anderen Peter en Julia van de Krol, Aad en Wil Niesten, Peter Boersen en last but not least Willem Band. De start is om 10.45 uur.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kan de toren op de Markt kan tegen een geringe vergoeding beklommen worden. Geniet van het prachtige uitzicht.

11.00-13.00 uur: in de kerk op de Markt orgelbespeling; en een tentoonstelling over de kerk.

11.25 uur: optreden van Kinderdansgroep op het kerkplateau op de Markt. De dansgroep laat zien waarvoor ze maanden hebben gerepeteerd.

11.45 uur: kinderbroodmaaltijd op de Markt. Het ideale moment voor een serie foto's.

11.45 uur: optreden Westfriese Dansgroep op het kerkplateau op de Markt.

12.00 uur: optreden van Kinderdansgroep in het Makado Centrum.

13.00-15.00 uur: een West-Friese Skroifgroep presenteert een programma in Slot Schagen. De leden van de skroifgroep zingen en vertellen anekdotes in smeuïg West-Fries.

13.15-13.45 uur: in de Christoforuskerk orgelbespeling en religieuze expositie. Toegang vrij.