• Commentaar overbodig...

    Pixabay

Gekruide aanslag gemeente

Woonlasten in Schagen stijgen bovengemiddeld

Hans Duin

SCHAGEN De focus ligt in de actualiteit helemaal op de energiekosten, maar vergeet als huiseigenaar ook de gemeentelijke woonlasten niet. In Schagen is het eindbedrag van de prent in 2019 flink hoger dan een jaar eerder.

TIKKIE Waar hebben we het over? De gemeentelijke woonlasten bestaan uit onroerend zaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Eigen Huis heeft de bedragen van die aanslagen van alle gemeenten in Nederland in een rapport samengevat, uitgaande van een meerpersoonshuishouding. . Met als algemene conclusie dat de gemeentelijke rekenmeesters het elastiek van hun rekenliniaal intensief hebben gebruikt. Dat blijkt uit de toename van de woonlasten met 3,4%, terwijl er toch maar een inflatie van 2,4% wordt verwacht. En dat is, na de plus in de energiekosten, toch weer even een tikkie. Niet meer en niet minder.

DUBBELE Hoe komt Schagen er in dit veld, zo rijk bezaaid met cijfers, uit? Niet al te best. De totale woonlasten komen dit jaar uit op 768,02, een toename met 4,6%. Dat is bijna het dubbele van de verwachte inflatie en het ligt ook aanzienlijk boven de eerder genoemde landelijke stijging van 3,4%. Overigens, ook nu heb je baas boven baas. De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld € 1.330 en dat is ruim € 200 meer dan vorig jaar. Het gemiddeld inkomen ligt in Bloemendaal overigens ook wel wat hoger dan in Schagen.Terwijl de gemeente lange tijd onder het landelijk moyenne bleef, steekt het cijfers er nu, overigens nog nauwelijks zichtbaar, iets bovenuit. Gemiddeld gaat er in dit land 774 euro van je bankrekening af voor de woonlasten, in Schagen is dat nu 778. Flinterdunne verschillen dus.

AMSTERDAM Vertaald in koele euro's is de toename in de gemeente 36 euro. En ook hier ziet Schagen heel wat gemeenten met hogere uitkomsten. In Cuijk is de rekening gemiddeld € 106 hoger. n Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim € 90 omhoog en met vergelijkbare bedragen in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.

BEDENKELIJK Waar komt de kostenstijging vandaan? Huiseigenaren moeten vooral aan de bak vanwege die grote vervuiler, de hogere afvalstoffenheffing. Eigen Huis zegt hierover: "Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5% fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10%." Tot deze laatste groep behoort Schagen ook met een plus van 10,1%, hoe dan ook een flinke plus.

KANTTEKENING Hoe verhoudt Schagen zich ten opzicht van Hollands Kroon en Den Helder? In Schagen betaalt je per jaar €768, in Den Helder €732, in Hollands Kroon €804. Daarbij past de kanttekening dat bij gemeentelijke lasten dezelfde redenering geldt als bij andere kosten: het is maar net wat je ervoor terugkrijgt. En die beoordeling is voor een ieder anders.