• Marc Moussault

'Goede oliebol bak je binnen'

Bakker & Koster is op weg naar 75-jarig jubileum

Hans Duin

SCHAGEN "Oliebollen bakken is een secuur klusje." Johan Koster gaat er de komende dagen duizenden bakken. In het nieuwe jaar kijkt hij uit naar het 75-jarig bestaan van het familiebedrijf én naar de vorderingen van zijn mogelijke opvolger.

KWALITEIT De oliebol heeft zijn 500-jarig jubileum in Nederland al lang gevierd. Toch weten ze bij Bakker & Koster met behulp van moderne techniek nog altijd verfijningen te vinden, zegt Koster: "Je moet het product echt met grote zorg bakken om een constante kwaliteit te bereiken. Je dient de bol sowieso in een bakkerij te bereiden bij een constante temperatuur. Als je het anders doet, heeft dat onherroepelijk invloed op het eindproduct. Over de vernieuwing: vorig jaar hebben we een doseermachine gekocht, waardoor al onze oliebollen even groot zijn." De ambachtelijke bakker is klaar voor een grote productie: "Zeker, we rekenen weer op de verkoop van duizenden oliebollen. Of ik de honderdduizend bollen al heb gehaald? Ik denk het niet. Tot voor kort nam mijn vader heel veel van deze productie voor zijn rekening, Hij heeft die grens in ieder geval ver overschreden."

PIEKEN De oliebol vormt het uitroepteken na een hectische periode: "Klopt. De decembermaand heeft voor ons drie pieken. Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling. Het is iedere keer een uitdaging. Je wilt altijd weer vernieuwen. Je wilt je klanten naast de vertrouwde producten ook verrassen, In dit vak is zoveel mogelijk, ook door de ontwikkeling van de techniek. We beginnen in september al met de voorbereidingen. Ik beleef daar iedere keer weer ontzettend veel plezier aan."

LIEKJE Het liekje is een van de nieuwe bedenksels van de banketbakker: "Die hebben we sinds vorig jaar in ons assortiment. Zijn vernoemd naar mijn vrouw, Angelique. Het product is zeg maar een oliebol met kwark. En natuurlijk hebben we in deze dagen de vertrouwde spullen: appelbeignets, appelflappen, appelbollen en sneeuwbollen. In alle gevallen is kwaliteit ons uitgangspunt. Daarbij hebben we de naam nogal prijzig te zijn. Ik ben het daar niet mee eens: onze prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde."

RELATIEGESCHENKEN De opvattingen over voeding, over eten veranderen snel. Wat is daarvan in de banketbakkerij te merken?: "De producten worden wat kleiner. Vroeger had je nog van die grote taarten, vaak ook voor de grotere gezinnen. Dat is niet meer. Het werk is fijner geworden. Met meer accent op desserttaarten en ook op de relatiegeschenken. Ons assortiment is veel gevarieerder geworden. Natuurlijk ook door de mogelijkheden om afbeeldingen op de taartjes te zetten."

OPVOLGING Bakker & Koster op de Gracht. In je beleving is het nooit anders geweest. "Het komende jaar vieren we ons 75-jarig bestaan. Hoe? Daar gaan we in januari rustig over nadenken. ik ben nu derde generatie. Opvolging? Onze jongste zoon (16) is ook gek van het vak. Hij maakt binnenkort een keuze welke vervolgopleiding hij binnen onze vakgebied kiest. We vinden dat als familie natuurlijk heel erg fijn."