• Leden van HSV De Baars genieten langs het water, in afwachting van...

    Marc Moussault

Grootste club van de stad: twee dialecten visserslatijn in Schager wateren

Door Hans Duin

SCHAGEN De quizvraag: wat is de meest beoefende sport in de stad? Tennis? Nee, al lang niet meer. Voetbal, mogelijk. Hengelsportvereniging De Baars zit in ieder geval heel hoog met meer dan duizend leden. De club straalt rust uit, maar de stille wateren blijken ver weg.

WALHALLA De oude Germanen kijken vanuit hun Walhalla tevreden naar ons: sporen van hun DNA zijn onmiskenbaar terug te vinden in onze cultuur. Zoals de liefde voor het vissen. Je ziet het in Schagen, waar meer dan duizend mensen met enige regelmaat een hengeltje uitgooien. Peter Molenaar, vijf jaar voorzitter van De Baars, relativeert de omvang van zijn club: "Wij hebben het pachtrecht op alle wateren in en rond de stad. Om daar te vissen heb je een vispas nodig en die kun je alleen via de vereniging krijgen." Kun je hier een beetje vissen? "We hebben in 2010 vanwege de vorst een massale vissterfte gehad. We hebben dat in zeg maar 2015 als nieuw bestuur opgepakt en weer vis uitgezet. Dat werpt nu zijn vruchten af. Over de kwaliteit van het water lopen de mening uiteen. Tientallen jaren geleden had je kraakhelder water. Onder invloed van naar men zegt fosfor kregen we troebel water. De laatste tien jaar wordt daar wel aan gewerkt, maar de gevolgen voor de vissers zijn niet positief. De sloten groeien dicht, ook omdat er in plaats van twee nog maar één keer per jaar wordt geschouwd. Dat gebeurt in het najaar en daar hebben we als vissers niet zo veel aan. In Muggenburg bijvoorbeeld kun je nog amper vissen."

CLUBHUIS De Baars kent vele leden op afstand. Als het aan het bestuur ligt, wordt dat anders. Molenaar: "Het overleg met het huidige college is prima." Zo kon het gebeuren dat de optie voor een clubhuis op tafel kwam: in de haven vlakbij de accommodatie van de roeivereniging. Binnen het bestuur is er overeenstemming over de eindbestemming, maar de ideeën over de route lopen uiteen. Molenaar: "Ik onderstreep nut en noodzaak van een clubhuis. Maar als je zoiets onderneemt, moet je wel wat zekerheden hebben dat je een clubhuis echt kunt runnen. Met voldoende vrijwilligers. Er moeten regelmatig activiteiten zijn, het clubhuis moet worden schoongehouden, er moet toezicht zijn, je zult wat spul moeten inkopen. De realiteit is dat we maar weinig leden hebben die nauwer bij de club zijn betrokken. Waaronder vele senioren, die vooral lekker willen vissen. Ik heb op dit moment onvoldoende garanties om het initiatief op verantwoorde wijze op te pakken." Een deel van het bestuur denkt daar anders over. Zij stapten op. Het meningsverschil, dat geen conflict is, wordt op 14 juni (20 uur) in een algemene ledenvergadering in De Posthoorn besproken. Molenaar: "Naar het schijnt is er een alternatief bestuur. Hoe dan ook, ik heb genoten van mijn vijf jaar als voorzitter. En als er andere mogelijkheden zijn, het zij zo."

BED Molenaar blijft genieten van zijn sport: "Ja het is een sport. We zitten bij het NOS/NSF. Het blijft een raadsel waarom de ene visser veel meer vangt dan de ander. Fascinerend. Vissen, de enige reden om vroeg voor uit je bed te komen."