• Trudy en Catrien zijn alweer aan het kijken met welke organisatie ze volgend jaar naar Lesbos of een ander eiland gaan.

    Marc Moussault

Handen uit de mouwen op Lesbos

Wat moet je met al die berichten over bootvluchtelingen die massaal aankomen op de Griekse eilanden. Je zou er moedeloos van worden. De twee vriendinnen Catrien Grooteman en Trudy de Kraker wilden echt iets doen. Zij hoorden via anderen enthousiaste verhalen over concreet hulp bieden en aandacht geven aan deze mensen.

Bauwine Meijer, VluchtelingenWerk

Het lijkt de laatste tijd stiller in de media als het gaat om nieuws over bootvluchtelingen. Is de tijd van de overvolle boten die de gevaarlijke overtocht wagen voorbij? Volgens Catrien, taalcoach bij VluchtelingenWerk Schagen, en Trudy is dat zeker niet zo. En zij kunnen het weten, want ze komen net van het eiland Lesbos vandaan. Eind mei gingen zij voor de tweede keer naar Lesbos. Alleen in juni van dit jaar zijn er alweer meer dan 600 mensen op Lesbos aangekomen en de maand is nog niet eens voorbij.

TWEE KAMPEN Vorig jaar september gingen ze voor het eerst een week mee met de organisatie 'Because We Carry'. Catrien vertelt: "Op Lesbos zijn twee kampen. In kamp Moria is de situatie het slechtst. In dit kamp verbleven vorig jaar 9000 mensen, terwijl er maar plaats is voor zo'n 2500 tot 3000 mensen. Dit jaar was de situatie iets verbeterd in dit kamp doordat de UNHCR er tenten had opgezet. Er zijn nu nog 5000 mensen.

ZWAAR LEVEN Het tweede kamp heet Kara Tepe. Hier is het iets beter, zodat hier de gezinnen en meer kwetsbare mensen worden geplaatst. Maar ook daar wil je echt niet zijn! Het kan zo'n anderhalf jaar duren voordat mensen via Athene doorstromen naar Europese landen." Het leven in de kampen is zwaar. In de zomer is het er te warm en in de winter te koud.

BECAUSE WE CARRY 'Because we carry' werd opgericht door drie Amsterdamse vrouwen die het leed van de bootvluchtelingen niet meer aan konden zien. Zij wilden verbetering brengen in de levens van deze mensen, die vaak zonder enige bezittingen op Lesbos aankomen. Onder het motto 'Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld' begonnen zij met het uitdelen van 1000 babydragers op het eiland.

ONTBIJT MAKEN Eenmaal op Lesbos werd het hen snel duidelijk dat er veel meer hulp nodig is. Toen ontstond het idee om ervoor te zorgen dat er elke week een team van zeven mensen van over de hele wereld klaar staat om te helpen. Trudy en Catrien waren vorig jaar september voor een week deel van een team. Samen met dit team en tien vluchtelingen gingen zij het kamp Kara Tepe in om ontbijt klaar te maken en uit te delen aan het hele kamp. Daarnaast waren er activiteiten voor de mensen in het kamp, zoals yoga, dansen, sport, knutselen en het houden van een beautysalon in een container. Trudy: "We willen heel graag dat de mensen daar zich weer mens voelen."

SHOWER POWER Dit jaar gingen Trudy en Catrien met weer een andere organisatie mee; 'Shower Power'. Ook 'Shower Power' is opgericht door Nederlanders. Deze mensen hebben een huis gekocht op Lesbos waar zo'n dertig vrouwen en kinderen per dag vanuit kamp Moria veilig kunnen douchen en even tot zichzelf komen. 'Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen,' is het idee achter deze organisatie. "Het verschil maken, aandacht geven en geconcentreerd bezig zijn," dat is volgens Trudy ontzettend fijn om te doen. "Je zorgt voor rust, huiselijkheid en veiligheid. Voor ons is het zo gewoon, voor hen heel bijzonder."

VERSLAVEND "Voor de mensen in die kampen daar, staat het leven echt stil," zegt Catrien, "maar voor ons kan het leven hier in Nederland gewoon weer doorgaan." Via Aegean Boat Report blijven de twee vriendinnen in Nederland op de hoogte van de situatie met de bootvluchtelingen. En voor volgend jaar zijn ze alweer aan het kijken met welke organisatie ze weer naar Lesbos of een ander eiland willen gaan. Trudy: "Er is gewoon zo veel te doen. Mensen zeggen wel eens: wat heeft het voor zin als je dit doet. Het heeft zo nog een aanzuigende werking."
"Maar draai het eens om," zegt Catrien. "Wat zou jij willen. Wij hebben gewoon mazzel gehad dat onze wieg hier staat." Gelukkig zijn er ook erg veel positieve reacties van mensen en werken de verhalen over Lesbos blijkbaar aanstekelijk. Want vier collega's van Trudy gaan nu ook mee met 'Shower Power.
"Pas op, het werkt verslavend, werd ons gezegd bij een voorlichting voordat we vorig jaar gingen," verduidelijkt Catrien. "En dat is zeker zo. Wij gaan nog wel vaker terug!"