• De neven Pascal (links) en Peter Kroone in de werkplaats op de Gedempte Gracht.

Het bloed kruipt waar...

Tekst: John ten Wolde

SCHAGEN Wie met Peter Kroone over juwelen spreekt, voelt direct dat je spreekt met een gepassioneerd mens. Hij komt dan ook uit een oud juweliersgeslacht.

KROONE Cornelis Kroone was al in 1895 juwelier in Monnickendam. Het oude pand daar is nog steeds bewonderen. Zijn broer Joseph trad in 1903 bij hem als leerling in dienst en verhuisde in 1910 naar Schagen. Van de drie zonen van Joseph – Jan, Gert en Simon – was laatstgenoemde waarschijnlijk het meest bekend. Niet alleen als juwelier, maar ook als menner van de voorste koets - mét Miss - tijdens de West-Friese Markt. De zoon van Simon, Pascal, leidt vandaag de dag de juwelierszaak aan de Gedempte Gracht. Peter Kroone – zoon van Gert Kroone - startte in 1982 als juwelier in Schagen. Beiden volgden de juweliersopleiding aan het bekende opleidingsinstituut in Schoonhoven.

HET BLOED KRUIPT Bij Peter Kroone begon het zo'n vier jaar geleden opnieuw te kriebelen. In 2000 stopte hij met zijn juwelierszaak Nouveau, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. ,,Monique, mijn vrouw en ik speelden al een tijdje met de gedachte om het vak weer op te pakken, maar dan met oude juwelen en sieraden. Ik was altijd al gek van oude sieraden en we besloten al snel ons weer op deze markt te begeven. Je kunt eigenlijk niet spreken over een beroep. Voor ons is het veel meer een uit de hand gelopen hobby", aldus Peter. ,,Veel mensen weten dit niet, maar Nederland is een van de weinige landen met een zeer rijke traditie aan streeksieraden, zoals in de oude vissersdorpen Arnemuiden, Urk en Makkum."

GOED BEKEND Door onze lange historie zijn we goed bekend in deze wereld. Men weet ons dan ook altijd te vinden en we reizen stad en land af om onze sieraden in te kopen. Het zijn meestal bijzondere bezoeken die we afleggen, omdat aan de sieraden vrijwel altijd een boeiend verhaal zit, wat de mensen graag aan je kwijt willen. Zo bouw je ook een band op." De reparatie van juwelen vindt plaats in de werkplaats van Pascal Kroone. "Laatst moest ik een 140 jaar oud zakhorloge repareren, waarvan de veer gebroken was. Zo'n veer is natuurlijk nergens meer te krijgen en veel te duur om alleen voor dit horloge te laten maken. Tot onze verbazing vonden we in een van de vele laatjes van de werkplaats nog zo'n veer, helemaal in de originele verpakking. Minstens 100 jaar oud. Over historie gesproken..."

UITSTERVENDE SOORT ,,Ik denk wel dat mijn beroep en passie om oude sieraden op te kopen, te restaureren en weer te verkopen, van een uitstervende soort is. Ik denk niet dat er jonge juweliers zijn die zich dit vak nog eigen willen maken". Monique Kroone: ,,Er wordt vaak gedacht dat onze juwelen en sieraden alleen gedragen worden door bejaarde mensen."

Peter:,, Wij laten zien dat deze ook heel goed passen bij de moderne man en vrouw. Of die jong of ouder is, doet feitelijk niet ter zake. Ook op de beurzen waar wij onze sieraden laten zien, zie je steeds meer mensen die op zoek zijn naar mooie tijdloze sieraden."

Peter en Monique staan regelmatig op beurzen in binnen- en buitenland. Zij organiseren 9 en 10 december een beurs in Slot Schagen.