• Niet alleen rijdende historie, ook varend erfgoed is te bewonderen.

    Hugo Verwijs

Historisch Weekend Den Helder nummer 23: historische vaar- en voertuigen

DEN HELDER Het evenement is geliefd in de wijde omgeving: het Historisch Weekend in Den Helder. Zaterdag 29 en zondag 30 juni kan iedereen weer genieten van deze unieke verzameling historische vaar- en voertuigen en voorwerpen, tegen het prachtige decor van de oude rijkswerf Willemsoord. Thema dit jaar is het merk Mercedes-Benz. In de Koninklijke Marine Stadshal van Theater de Kampanje staat een exclusieve collectie Mercedes-Benz modellen opgesteld.

LEGENDARISCHE SSK Oldtimer-rondritten door de stad, gezelligheid en natuurlijk heel veel moois te zien. Geen wonder dat er elke keer duizenden mensen naar Den Helder komen voor het Historisch Weekend. Het evenement is uniek omdat er niet alleen auto's maar ook historische schepen zijn.

Ook tijdens deze 23e editie worden veel nostalgische, historische personenauto's, vrachtwagens, motorfietsen, brandweerwagens, militaire en landbouwvoertuigen verwacht. In de Stadshal van theater De Kampanje wordt een opstelling van museale auto's van het merk Mercedes-Benz neergezet, met als topstuk de legendarische SSK. Maar ook bijzondere Ferrari 's zijn van de partij.

BIERGARTEN Willemsoord was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Wat het Historisch Weekend nu zo'n uniek evenement maakt, is dat er in het water rondom Willemsoord tientallen historische schepen zijn te bewonderen. Naast de vele auto's en schepen is er bij het Historisch Weekend nog veel meer te zien en te doen. Voor het grote podium, centraal op het terrein, is een gezellig horecaplein ingericht. Op het podium vertonen groepen en bands gevarieerde optredens. Voor de kleinsten is het Kinderplein een terugkerende attractie. Zowel zaterdag als zondag zijn er spectaculaire rondritten met alle soorten klassieke voertuigen door de omgeving en de Helderse binnenstad. In Gebouw 66 is weer een overdekte nostalgische markt met een enorm aanbod aan curiosa. Aansluitend op het merkenthema Mercedes-Benz is er een 'Gemütliche Biergarten' ingericht; één en al gezelligheid!

KOOPZONDAG Omdat ook het Reddingmuseum en het Marinemuseum bij deze editie betrokken zijn, kunnen bezoekers de drukte op het terrein even ontvluchten door gebruik te maken van de speciale acties van beide musea. Op een paar minuten loopafstand ligt de Helderse binnenstad, waar het Historisch Weekend naadloos overgaat in een gezellige koopzondag. Het Historisch Weekend is vooral een familie-evenement. Het terrein is goed toegankelijk met rolstoel of rollator. Het evenement is gratis toegankelijk. Wel wordt er een kleine vergoeding gevraagd bij de museale collectie in de Stadshal van De Kampanje. Willemsoord ligt op 10 minuten lopen vanaf NS- en busstation. Er is voldoende parkeergelegenheid.