• Jacco Wonink gebruikt hier het echoapparaat.

Innovatieve fysiotherapie

PETTEN Bij Therapiecentrum Petten staat sinds twee weken een echoapparaat. Daarmee zijn bepaalde klachten nu in een oogwenk vast te stellen. Ook de resultaten van een behandeling zijn goed te volgen én een gloednieuwe behandelmethode is een feit.

Maureen Bakker

Jacco Wonink (46) werkt sinds 1998 als fysiotherapeut in Petten en in 2010 is hij volledig eigenaar geworden van Therapiecentrum Petten, waar nog drie fysiotherapeuten in dienst zijn.

Zijn filosofie? Een brede blik: ,,Ik wil me niet beperkt voelen tot één manier van behandelen, maar diverse therapieën bieden. Zo kan ik iedereen zo goed mogelijk helpen met een passende therapie. Dat kan manuele therapie zijn, maar ook dry needling, waarbij spieren zich met korte naaldprikken snel kunnen ontspannen. Daarnaast bieden we onder andere craniosacrale therapie en viscerale therapie, waarbij ik kijk naar de invloed van organen, zenuwen en bloedvaten op klachten. Die zijn ook onderdeel van het bewegingsapparaat.”

Voor Jacco Wonink was het een logische stap om, na een periode van vooronderzoek, een unieke investering te doen in een echoapparaat. Het is een klein, handig en draagbaar apparaat, dat heel snel spieren, pezen, banden, gewrichten of slijmbeurzen in beeld brengt. Hét grote voordeel is dat de echo, in tegenstelling tot röntgenfoto of MRI-scan, een bewegend beeld laat zien. ,,We onderzoeken het bewegingsapparaat, dus dan is het ook mooi dat je de mechanische bewegingen letterlijk kunt zien. Bovendien kunnen we op één computerscherm twee beelden naast elkaar plaatsen en zo letterlijk de vooruitgang tijdens een revalidatieproces bekijken. Dat klinkt voor de hand liggend, maar veel in ons vak gebruikte echoapparaten bieden die optie niet. Dit apparaat wél en daarom heeft het voor ons een grote toegevoegde waarde.”

Maar ook voor patiënten met bijvoorbeeld achillespeesklachten, slijmbeursontstekingen of spierklachten is het fijn: geen wachttijden meer voor een ziekenhuisonderzoek. Nee, er is binnen een half uur een diagnose. Het is een portable apparaat, dus makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk of zorgcentrum. ,,Het is prettig op deze manier onze vermoedens van een bepaalde blessure te kunnen testen. Door het draaibare scherm kan de patiënt goed meekijken.”

Het echoapparaat gaat daarnaast vanaf eind dit jaar de nieuwste therapievorm van Therapiecentrum Petten mogelijk maken: de uit Spanje overgewaaide PNE therapie. ,,Een heel goede therapie voor mensen met bijvoorbeeld chronische schouder- of peesklachten of het carpaal tunnel syndroom”, vertelt Jacco. ,,Met behulp van de echo brengen wij een naald precies op een aangetaste plek. Er volgt een hoge intensiteit stroomstoot van drie seconden. Die versnelt het herstelproces.” Het apparaat is nu twee weken in gebruik. De resultaten tot nu toe? Jacco Wonink: ,,We hebben al een aantal mensen niet naar het ziekenhuis hoeven sturen voor nader onderzoek. Ook hebben we bijvoorbeeld een behandeling aangepast, omdat we op de echo verkalking zagen in de pees in een schouder, die we anders niet geconstateerd hadden…”