• PvdA-lijsttrekker Hans Heddes paft zeven sigaren weg...

    Marc Moussault

Jaaroverzicht 2018 deel I

REGIO Het zijn roerige, onzekere, soms zelfs bange tijden. Maar wie zich daardoor laat ontmoedigen, is helemáál aan de heidenen overgeleverd. Dus, goede lezers van dit Schager Weekblad, houden we een jarenlange traditie in ere: het Jaaroverzicht. Uw almanak om - handig gebruikmakend van de aangereikte handvatten - wat gemakkelijker door het nieuwe jaar te kunnen laveren. Aan voorspellingen links en rechts kunnen geen rechten worden ontleend, noch neemt de redactie ook maar enige verantwoordelijkheid als het gaat om gevolgen voor betrokkenen. Deze week deel I van het Jaaroverzicht 2018, januari tot en met juni.

Sjaak Euser

JANUARI

Als Nederland - dus ook Schagen en omgeving - dinsdagmorgen 1 januari de gordijnen opentrekt, is sprake van een fors pak sneeuw. Koeriers van afhaalchinezen, derdegeneratie Italianen en andere goed geïntegreerde horecaondernemers met buitenlandse roots, jakkeren op elektrische fietsen, sleetjes en afgeragde brommertjes door stad en land om een vette hap te bezorgen. Nederlandse collega's laten de deuren dicht en halen hun stekker uit de telefoon. "Voor twee kroketten en een patatje oorlog laat ik mijn personeel geen risico lopen", vertelt Piet Hein de Boer van Febo op Schagen FM.

Weermeneer Piet Paulusma vertelt 's avonds in zijn weerpraatje op SBS6, te verwachten dat de winter echt zal doorzetten en dat een langdurige vorstperiode aanstaande is. Het rechteroog van de weerman is diepblauw. "Cadeautje van een stel ettertjes uit Schagen. Eentje zat achterop de motor bij zijn vader en raakte me met een ijsbal pardoes op mijn oog. En dát nog wel in mijn eigen woonplaats Harlingen", meldt Piet in 'Piets Weer', na Shownieuws, waarin Gordon meldt een nieuw programma te gaan starten, waarin hij op zoek gaat naar een huisdier. "Heerlijk om mee te knuffelen. Dat mis ik zo als ik thuiskom", aldus de KlefKoning van de Nederlandse showbizz (of wat daar voor doorgaat) via de telefoon.

De ijsbaan van Schagen on Ice op de Schager Markt wordt keurig afgebroken door een paar handen vol jonge etterbakkies. Het afbreken, inpakken en afvoeren van alle materialen gebeurt onder toezicht van een elitekorps van de Koninklijke Marechaussee, vijftien leden van motorclub No Surrender, het Leger des Heils en leden van Scouting Nova. Als alles netjes is opgeruimd, trakteren Milo Kroone en Marlous Peetoom de opruimploeg op een ijsje.

Op de Gerard Pater IJsbaan in 't Zand wordt zondag 14 januari het open Zantemer kampioenschap sleetje rijden georganiseerd. Het sleecomité, bestaande uit Jeffrey Bleijendaal, Danny Jimmink, Adrie de Wit en Cees 'Tank' de Wit zet op de met een veertig centimeter dikke laag sneeuw bedekte baan een schitterend parcours uit, bedacht en ontworpen door de Schager architect Maarten Overtoom. Er melden zich 240 deelnemers. Na zevenhonderd rondes kan het sleecomité de winnaars gaan berekenen. Eerste wordt het Zantemer duo Mattijs Bleijendaal/Lex Tas, als tweede komen Lennard en Rikwin van Zanten uit Schagerbrug over de meet en het brons is voor het Schager dichtersduo Klaas en Pieter Kleine. De laatsten vormen het enige koppel dat gedurende de race geen sanitaire stop heeft gemaakt. "Dat doen wij gewoon onderweg. Zij die dat niet kunnen, hebben pech", leggen de broers geheel in stijl uit aan verslaggever Ruud Ramler van het dagblad. De krant blijft zich overigens nog steeds bedienen van de foute benaming 'Zandtemers'. "Wat die gasten van die folders schrijven, moeten ze zelf weten', aldus bromsnor later in de rubriek 'Sportpraat".

IJs en sneeuw bepalen het landschap, ook in de Noordkop. Sneeuwvoetbal op pantoffels ontwikkelt zich tot een nieuw fenomeen. Een combinatie van spelers van Dirkshorn en SRC wint tijdens een toernooi in Friesland de IJsboerke Cup, door in de finale de afvaardiging uit Emmer-Compascuum met 4-1 te verslaan. Robbert Fels maakt op de roze slofjes van zijn moeder alle goals. "De jongens waren fris en scherp", aldus Michel Stikfort, coach van de Dirkshorn/SRC-combinatie.

Nog meer voetbalnieuws bij Dirkshorn: coach Jan Wilthagen van de voetbalvrouwen bij de club, tekent een contract dat hem tot 2031 (met een optie voor nog een decennium) aan de vrouwentak van Dirkshorn bindt. "Wij zijn dolblij met Jan en willen met hem verder tot we minimaal in de eerste klasse spelen", legt speelster Susan Duineveld uit aan reporter John ten Wolde van dit weekblad.

In de tweede helft van januari lijken de winterse omstandigheden in den lande af te nemen. Hier en daar is in de natuur zelfs wat groen te zien. "Ik vind het persoonlijk wat te vroeg om al te gaan juichen. Ik sluit een terugkeer van de winter niet helemaal uit", meldt radiomaker Gerlof Elzinga in zijn Titan Favorieten Express op Schagen FM, zaterdagavond.

Het zijn moeilijke tijden voor de handbalvrouwen van Maedilon/VZV, die nog altijd in de degradatiezone van de Eredivisie rondhobbelen. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen VOC organiseert pastor Theo Vertelman een 'Ceremony of Hope' in de Veltemer Martinuskerk. Als Theo Moras aan het vierde uur van zijn motivatiepreek wil beginnen, grijpt Vertelman in. "Het werd rumoerig in de Veldtemmer kerk", noteert dagbladverslaggever Martijn Gijsbertsen licht verward in zijn notitieboekje. Maar alles bij elkaar lijkt de ceremonie voor herhaling vatbaar, want VZV wint met 31-21. Maud Kruijer smijt de knikker zestien keer tegen het Mokumse net. Opa Joris glimt als een aap met zeven staarten van trots.

FEBRUARI

Heel voorzichtig komt de voetbalcompetitie weer op gang. VIOS verslaat Egmondia op eigen veld met 0-3. Lasse Botman tekent voor een loepzuivere hattrick. Hollandia T jaagt op De Kuil FC Den Helder de stuipen op het bibberende lijf: 8-0. Koen Hollenberg schiet zeven keer een corner 'in iene' achter de Helderse doelman. Kick Glas, nu met vlechtjes in het haar voetballend, maakt de vierde goal, als pauzenummer in de onstuitbare Hollenberg-show.

In 4A laat SRC zich verrassen door Flevo: 1-0. Sidney Schaafstra is matchwinnaar.

Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen is kandidaat voor het burgemeesterschap van Breda. Daar vertrekt collega Paul Dekla. Zijn nieuwe gemeente wordt Rozendaal, een van de 'miljonairsgemeenten' van het land.

Reuring bij de PvdA in Schagen, waar Mirjam van Musscher vindt dat ze (veel) te laag op de lijst staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Na een spannende partijvergadering, waarin lijsttrekker Hans Heddes zeven sigaren wegpaft, blijkt de lijst van de socialisten behoorlijk opgeschud. Van Musscher staat nu als tweede geparkeerd, voor Jan Muntjewerf (drie), Marjan Leyen (vier) en Vera van Vuuren. "Dit rooit er meer op", zegt Van Musscher tegen politiek commentator Eugeen Hoekstra.

Heddes kondigt aan, na de verkiezingen uit de politiek te stappen en bij BDUMedia, onder meer uitgever van deze krant, als freelancer aan de slag te gaan. Zijn eerste klus: een verslag maken van de opening van een tweede Stam-Outlet, in Kreileroord. Willem-Jan Stam: "Kreileroord is een witte vlek in de Noordkop."

Als Jaap Schilder op vrijdagmorgen zijn koffie op heeft bij De Posthoorn, zaait hij grote verwarring: "Ik ga weg, maar mensen: als u wilt blijven zitten, weet dan dat Jan Peetoom aanstonds een groep nudisten krijgt, voor de lunch." Als vijf minuten later een geblindeerde bus verschijnt op de Markt, vluchten dertig koffieleuten via de achterdeur het etablissement uit.

Er gaan geruchten dat de motorclubs No Surrender en de (verboden) Bandidos op Witte Paal in Schagen een onderlinge wedstrijd willen houden. Willem de Wilde uit 't Veld heeft het bericht de wereld ingeslingerd. "Ik hoorde het van twee neven, de een zit bij No Surrender, en de ander bij die Bandidos." Als er op de aangekondigde datum, 25 februari, niks gebeurt, keert de rust in Schagen snel weer.

Dave Hagenstein van Aurora in Den Helder, laat weten dat het medium David Ogilvy in Schagen komt optreden. Een afgeladen Igesz zit woensdag 28 februari ademloos te kijken en te luisteren naar de voormalige tv-held. Als deze live in de zaal in gesprek gaat met Prins Bernhard, Johan Cruijff en Karel de Grote, vallen tientallen mensen flauw. De opgetrommelde hulpdiensten hebben hun handen vol aan de opvang. Ondertussen blijft de stem van Bernhard maar doorgaan: 'neushoojn', 'neushoojn', 'neushoojn'.... Karel de Grote pleit voor grootschalige hervormingen binnen het Nederlandse onderwijs en Cruijff vindt zijn gesprek met Ogilvy 'logisch'. verslaggever Lydia Jasper vraagt zich 's anderendaags in het dagblad af of ze soms gedrogeerd is door een middel dat in de bietensalade zat, die ze at voordat ze naar Igesz afreisde. Fotograaf Marc Moussault haalt haar uit de droom door een foto te laten zien, waarop La Jasper samen met Prins Bernhard is te zien. (Meer op pagina 9.)