• Maud Kruijer scoort 16 keer voor VZV tegen VOC.

    Marc Moussault

Jaaroverzicht 2018 deel I (B)

MAART

De vlag kan uit in Winkel, waar zowel de mannen als de vrouwen van de lokale voetbalvereniging kampioen worden. Winkel 1 promoveert na de 4-0 tegen Dirkshorn naar de derde klasse en de vrouwen zijn in de tweede klasse na de 6-1 zege op Overbos niet meer te achterhalen voor de concurrentie. Opvallend: Oranje-international, Europees kampioen, Ajax-speelster en Winkel-staflid Stefanie van der Gragt maakt bekend, komend seizoen voor Winkel uit komen en het betaald voetbal vaarwel te zeggen. Wél blijft ze beschikbaar voor de Oranje-selectie van Sarina Wiegman.

Marius Kant legt in dorpsblad Het Kontakt aan Paulo Ramler uit, dat hij nóóit is benaderd om leider van No Surrender te worden. “Daarvoor ben ik veel te zachtaardig”, vertelt de loco-burgemeester van Dirkshorn. “Daarom ben ik ook geen politicus meer.”

Dorpsgenoot Jan Kant (97) openbaart zijn plannen voor een zwevend, rubberen wooncomplex boven de weilanden achter de Watermolen in Dirkshorn. “Een zwevende woonplek biedt tal van voordelen, met name voor senioren die wat minder rap ter been zijn. Geen trappen of een lift, maar een ruim bemeten ballon die de mensen naar hun appartement brengt”, aldus een enthousiaste Kant tegenover een verbaasde Richard Zut van de Schager Courant. “En rubber is een natuurlijk en duurzaam materiaal”, gaat Kant onverstoorbaar verder. “Al zie je - in mijn modelplan - aan de buitenkant niet dat het rubber is. Het is een speciaal soort, dat lijkt op baksteen.” In de optiek van de ereburger van Dirkshorn en bewoner van de Hornhoeve kan het complex binnen enkele maanden ‘de lucht in gaan’. In de gemeenteraadsvergadering van Schagen wordt het plan besproken. Wooncompagnie vindt het een uitstekend idee. Raadslid Friso Teerink spreekt van ‘luchtfietserij’. Perry Vriend van de Seniorenpartij doet het af met de te verwachten opmerking ‘Kant bouwt luchtkastelen’. PvdA-er Jan Muntjewerf echter, ziet wel mogelijkheden. Er wordt een commissie in het leven geroepen die het idee verder moet gaan uitwerken én gaat onderzoeken of de zweefwoningen ook voor jongeren kunnen worden gebouwd. “Dan mag er in de winter wel een burgerwacht onder de woningen worden ingesteld, om hufters ervan te weerhouden, met ijsballen te gaan gooien. Ik meld me aan”, sneert Teerink aan het eind van de discussie.

Er ontstaat grote beroering in medialand als de Koninklijke BDU laat weten, een bod voor te bereiden om TMG over te nemen. “We denken daar inderdaad sterk over na”, aldus directeur Henk van Esch van het in Barneveld gevestigde mediabedrijf, dat onder meer dit weekblad uitbrengt. De pleuris breekt meteen uit bij Holland Media Combinatie, die onder meer het Noordhollands Dagblad herbergt. “De soep wordt nooit zo heet gegeten als ie wordt opgediend”, legt directeur Ferdy Demmers van HMC uit op NH Nieuws, voorheen RTV Noord-Holland. Terwijl ie spreekt, wordt zijn per dertig seconden 5 centimeter langer. Aan ‘t Rensgars in Schagen neemt SC-journalist Marten Visser op staande voet ontslag, pakt z'n racefiets en rost over de Afsluitdijk naar Leeuwarden. Daar stapt ie het kantoor van de Leeuwarder Courant binnen. De andere dag meldt Omroep Friesland (Omrop Fryslân) dat Marten Visser (50) uit Den Helder de nieuwe hoofdredacteur is, als opvolger van interim-baas Hans Willems. Visser: “De HMC-manier van werken is niet de mijne. Ik ben blij dat ik deze beslissing heb genomen.” Eerste daad van de nieuwe kopman: het verbieden van kook-, toneel-, opera-, bejaarden-, boeken-, maritieme-, en jongerenrubrieken. "Er gaat hier een heel andere wind waaien: de Visser-wind", aldus de nieuwe man in een hoofdredactioneel commentaar.

AZ staat in de Eredivisie nog maar één punt achter op Ajax, dat profiteert van de ene na de andere verliespartij van PSV, dat zich dan ook ontdoet van trainer Phillip Cocu. Dick Advocaat neemt de honneurs waar tot het eind van het seizoen. Als Ajax en AZ in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam tegenover elkaar staan, wint AZ met 0-1 door een goal van Calvin Stengs, die als zijn invaller zijn eerste minuten maakt, na langdurig knieblessureleed. Door de minieme zege pakt AZ de koppositie. "Dit is gewoon genieten", giechelt coach John van den Brom bij de NOS.

De eerste aflevering van 'Gordon zoekt een huisdier' trekt 1753 kijkers. De bekendste Heuckeroth laat een egeltje doorgaan naar de volgende ronde. De afvallers zijn een naaktslak, een lama en een opgezette hond. "Als dat arme beestje maar tegen je stekeligheden kan, wahoehoehoehoehohoehoehoehoehoehihihihhihihihih!!!", leukt host Gerard Joling in zijn valse nichtenrol.

APRIL

De 1 aprilgrap van dit Schager Weekblad, waarin werd gemeld dat het Makado Centrum een tweede en derde etage gaat krijgen, valt volledig verkeerd bij het bestuur van het winkelcentrum én de lokale middenstand. Dreigmails bereiken de redactie, die uit veiligheidsoverwegingen de wijk neemt naar Barneveld en daar wordt bewaakt door een stel rugbyers van de Schager rugbyclub Rush, op vriendelijk doch dringend verzoek van Friso Teerink. Alleen Siem Stam en Marcel van Barlingen van Knuwer Jeans kunnen de practical joke wel waarderen. "Leer mij die gasten van het Weekblad kennen", lacht Stam tegen verslaggever Sanne de Weerd van Schagen FM om de woede van een aantal collega's. "Al moet ik toegeven dat de artist impression van Rutger Jan Bredewold die bij het verhaal stond, heel erg levensecht was."

Adriaan Rodenburg en Rik Laernoes, inwoners van Haringhuizen, opperen het idee van de lokale Willibrorduskerk een Bed & Breakfast te maken. Het plan krijgt groen licht van de gemeenteraad van Hollands Kroon en ook andere betrokken instanties zijn enthousiast. "Aan de slag dus!" vrolijkt het duo in de Schager Courant. 'Kerk & Breadfast Haringhuizen' opent eind april de deuren. De eerste gasten zijn Sjoerd en Gerdi van Zanten uit Schagerbrug. Razend enthousiast is het stel na twee nachten. "Adriaan en Rik geven je echt het gevoel dat je thuis bent. En we vielen heerlijk in slaap na het voorlezen uit de Bijbel, door Rik", laat Gerdi weten in de lokale media.

De eerste namen van Zandstock 2018 sijpelen naar buiten: The Red Hot Chili Peppers, Alice Cooper, The Cure, De Woudrukkers en UB40 staan op de gastenlijst. "Daar steekt Popweekend Schagen met Femke Meinie als voorlopig hoogtepunt wel schril bij af", mopperen de Henken Bakkers van Schagen.

De tweede aflevering van 'Gordon zoekt een huisdier' trekt 1367 kijkers. "Ja, nou ja, ik wist gewoon dat er een markt voor was. Het komt gewoon recht uit mijn hart." Na de egel stroomt nu een zoetwaterkwal door naar ronde twee. "Kijk je uit Corrie, die tentakels trekken zo al je zilverwerk uit je keukenla, wahoehoehoehoeheowoe!!! fluistert tv-zus Geer de voormalige marktkoopman in z'n oor.

Er komt geen vervolg op de David Ogylvi-'healing' in Igesz, laat organisator Dave Hagenstein weten aan verslaggeefster Maureen Bakker van dit weekblad. "David vertelde me dat hij live-gesprekken zou gaan voeren met Adolf Hitler, Al Capone en Willem van Oranje. Dat ging mij persoonlijk te ver, al zal de schrik minder heftig zijn bij zo'n tweede keer", meldt de sympathieke Nieuwedieper.

De vlotbrug bij Burgervlotbrug verdwijnt en wordt vervangen door een tunnel. Dat althans is het idee van het Schager college van burgemeester en wethouders. De provincie steunt het plan en staat garant voor 150 miljoen euro. De eerste paal voor de 'De Doorsteek' wordt maandag 22 april symbolisch de grond in geslagen door wethouder Jelle Beemsterboer. De tunnel is gemaakt naar voorbeeld van de Rotterdamse Maastunnel. Daarover schreven The Amazing Stroopwafels ooit een mooi liedje, vandaar dat het trio bij de eerste paalceremonie aanwezig is en het liedje speelt.

Henk Bakker van de muziek laat weten dat de Henk Bakker Blues Band is vastgelegd voor het Rabo Popweekend. De groep bestaat naast Henk Bakker (van de bloemen) uit toetsenist Henk Pepping, gitarist Tjasso Kruize, bassist Willem Schoone, multi-instrumentalist Titus Kraakman en zanger Frans Duijts. Er is een gastoptreden van Herman Berghuis. Henk Bakker van de bloemen laat op zijn beurt – onder de borrel met Mike Deutekom van de Schager Courant – aan iedereen die het maar horen wil weten, dat Henk Bakker van de muziek ook acte de presence geeft op het zomerse muziekfestival en wel met twaalf nieuwe koren, waarvan er één opmerkelijk genoemd mag worden: mannenkoor De Horeca Haantjes uit Schagen, zingt, begeleid door een combo onder leiding van Colet Nierop, drie liedjes. Eén titel wil Bakker van de bloemen wel prijsgeven: 'Love and Whiskey', bekend van Rory Block.In de de gemeenteraadsvergadering in Schagen komt het tot een kloppartij tussen Jonne van de Beek van de VVD en Jan Muntjewerf van de PvdA. Muntjewerf tegen Michiel Snik van het dagblad: "Ik laat me door die snotneus geen 'dikkerd' noemen! Zeg nou zelf: "Ben ik dik?!"

(Lees meer op pagina 11)