• De versteende bemanning van een Vikingschip bij Burgervlotbrug

    Marc Moussault

Jaaroverzicht 2018 deel I (C)

Schager Courant-chef Michiel Snik ad rem: "Nee hoor. En ik ben niet klein."

MEI

De beslissingen in de regionale sport beginnen te vallen: naast de titels voor de mannen en vrouwen van Winkel, wordt ook Hollandia T kampioen. Op de slotdag van de competitie wordt ZAP op eigen veld geklopt, 1-0. Koen Hollenberg jekkert een corner in één keer in het Breezandse doel. VIOS mag via de nacompetitie proberen, de buren te vergezellen naar de tweede klasse. In 4A ontsnapt Schagen aan de nacompetitie door ZDH met 2-1 te kloppen. SRC pakt de derde periode en gaat strijden om promotie (wat uiteindelijk ook zal lukken). Michel van der Wardt ontsnapt à la Houdini met Vesdo aan degradatie. In 5A wordt Sint Boys kampioen en mogen Oudesluis en Callantsoog proberen, via de nacompetitie naar de vierde klas te promoveren.

Ook de handbalvrouwen van Maedilon VZV presteren prima, door zich na een sterke tweede helft van het seizoen alsnog in de promotiepoule te spelen. Mental coach en razende reporter Theo Moras schiet van vreugde in een enorme scheld- en vloekmodus. "Dut is verrotte slecht voor m'n rikketik!" De Moras-kanonnade verleidt pastor Theo Vertelman tot een voorstel: "Theo, laten we afspreken, dat je voor elke vloek een dubbeltje in een melkbus stopt. Kunnen we volgend jaar mooi de toren van de Martinuskerk van laten opknappen. Moras gaat - uiteraard tierend en vloekend - akkoord. "De eerste buit is binnen", merkt Vertelman droogjes op.

AZ is kampioen van de Eredivisie. Ajax ontslaat trainer Foppe de Haan, die nog geen half jaar in dienst was. Na het vertrek van Marcel Keizer c.s. in december 2017 tekende de Fries een contract voor drie seizoenen in Amsterdam. Maar de verbintenis blijkt geen lang leven beschoren. NAC degradeert, evenals Sparta en Roda JC.

Callantsoog speelt de finale van de nacompetitie tegen ZDH, dat eerder Oudesluis elimineerde. Het wordt in het beslissende duel 4-0, doordat Duco Vos vier strafschoppen verzilvert. "De jongens speelden goed, we hadden er vier B-junioren in en na rust ook nog twee C-tjes. En Bjorn Wagt moest op doel, want Rothengarter had een concours hippique in Appelscha", vertelt teamchef Jan Schagen op Schagen FM. Trainer Egbert Kruijer tekent meteen een jaar bij.

De door de gezamenlijke regionale media in het leven geroepen verkiezing van 'Sportkopper van het afgelopen seizoen' (waaraan de Helderse Courant weigert mee te doen), blijkt een voltreffer. Ruim 12 duizend stemmen komen binnen op het mailadres sportkopper@bdu.nl. Het resultaat: trainer van het seizoen worden - ex aequo – Egbert Kruijer van Callantsoog en Martijn Gootjes van Winkel. Club van het seizoen wordt Winkel, sportster van het seizoen wordt turnster Bo Bet, sportman van het seizoen is Rick Fijnheer van Winkel die met 54 goals Bouwes' Bomber wordt en talent van het seizoen is de pas 15-jarige Job Schut van voetbalvereniging Petten. Teamchef van het seizoen is Pieter Vos van Hollandia T en clubvoorzitter wordt Jaap Swan van VIOS. Vrijwilliger van het seizoen wordt Jan Laan uit Schagen, vanwege zijn inzet met betrekking tot Williams Day, de Magnusrijders, vv Schagen, Schagen on Ice, de levende kerststal bij Dirk Reijne in Barsingerhorn, de braderie in Schagen, de jaarmarkt in Callantsoog, de Voedselbank, de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, de Zonnebloem, het Rabo Popweekend, Humanitas, Amnesty International en de Stichting Westfriese Folklore. Sportjournalist Ruud Ramler van de Schager Courant: "Een uitstekend idee van die Euser van dat weekblaadje, deze verkiezing!"

Tijdens bodemonderzoek op de plek waar de tunnel onder het kanaal moet komen, stuit Frans Diederik op een compleet Vikingschip, inclusief de twintigkoppige versteende bemanning. De internationale pers komt massaal naar de Noordkop om het archeologische mirakel te aanschouwen en erover te berichten. Philip van der Zee en Fred Timmer beginnen ogenblikkelijk met het herschrijven van de Canon van Schagen.

De Line-up voor het Rabo Popweekend is bekend: de Henk Bakker Bluesband en Henk Bakker van de muziek met zijn koren, onder wie De Horeca Haantjes. Verder onder anderen op de podia op de Markt Femke Meines, Marcel Wessel en de Boeken Bonnen Band, Seven Seas (in de oorspronkelijke bezetting), Ton Zwaninks Rhytm & Blues Group, Blokfluitensemble De Acht Gaten, Het Noord-Hollands Ouderenkoor, Triangel Trio De Driehoek, De Wisselvalligheid, Rob Snip & The Jadenk Band, Nina Kruijer & The Rackets, De Wilde Wijven, De Tamme Teven, Shoreline, Jukebox en als klap op de vuurpijl Dennie Christian. De presentatie is in handen van Willem de Wilde en Jan Schot. Op de Markt doet Chris van Weerdenburg verslag voor SchagenTV. De SES spreekt bij monde van Patrick Brakenhoff van een 'uitgebalanceerde line-up'. Youngster Cas Broxterman hekelt in het dagblad de opvatting van de Schager horeca-ondernemer. "Ik mis de befaamde ritmegroep van Noorderhaven. Lekker raggen op krukken en potten en pannen!"

De derde aflevering van 'Gordon zoekt een huisdier trekt 345 kijkers. Voor RTL géén reden de zwaar bekritiseerde real lifesoap van de buis te trappen. 'Want het komt recht uit Gordons hart' aldus de zender in persbericht. In deze derde aflevering laat de zanger/horecaondernemer een stel parkieten doorgaan naar de volgende ronden. Een krokodil en een leguaan vallen af. "Die parkieten klinken als jouw laatste cd", is Gordon zus Gerard voor. Die vervalt weer in een 'wahoehoehoehoetoe!!!' tot in de veertiende macht. "Twee parkieten en ik! Eindelijk een trio onder mijn eigen dak", hinnikt de showbizzer tegen programma-host Joling. Diens reactie laat zich raden.

Zanger Waylon eindigt met min tien punten als laatste tijdens het Eurovisie Songfestival. Schagenaar Fred Helmstrijd, die samen met Daniël Dekker verslag doet voor de NPO, spreekt van 'een schande!' Het festival wordt gewonnen door Ierland, dat veteraan Johnny Logan maar weer eens het land laat vertegenwoordigen tijdens het verder door voormalige Oostbloklanden gedomineerde evenement.

JUNI

Een nieuw fenomeen doet zijn intrede: het nappongeluk. De term is afkomstig van Hedzer Faber, journalist bij het NHD. Wat is er loos: met name jongeren sturen app-jes met foto naar de politie, waarop het lijkt alsof een ongeluk heeft plaatsgevonden met fietsen of scooters. Als de hermandad eenmaal arriveert, blijkt er niets te zijn gebeurd. Burgemeester Marjan van Kampen, die in augustus naar Breda verkast, gaat een 'goed gesprek' aan met de betrokken jongeren en laat duidelijk merken dat er een zero tolerance beleid gaat worden gevoerd. De jongeren betuigen spijt en bieden aan, met een tandenborstel het gemeentehuis aan de Laan te reinigen. Dat gaat Schagens bijna ex-burgemeester echter te ver. Co Wiskerke laat meteen weten, dat de jeugd verpleeghuis Magnushof wel mag schoonmaken. Dat gebeurt twee weken later. De politie hoeft niet op treden. De Jostiband wel, want dat ensemble komt de schoonmaakactie muzikaal opluisteren. Henk Bakker van de muziek op de lokale omroep Schagen FM: "Wat zou ik die lui graag eens zondagmiddag naar de Muziektuin halen!" Na interventie van de Schager Uitdaging wordt Bakkers droom werkelijkheid. Zondag 9 september is de Jostiband de hoofdact tijdens de muziekmiddag aan de Loet. Henk Bakker van de bloemen schenkt elk bandlid een bos fleurige tulpen.

De zomer doet vroeg haar intrede in de Kop van Noord-Holland. Honderdduizenden bezoekers uit alle windstreken van de aardbol komen op allerlei manieren naar het verlate evenement 'Bloeiend Zijpe'. Behalve vanuit de lucht kunnen de bollenvelden nu ook van onder de grond worden bekeken. Archeoloog Frans Diederik, op zoek naar materiaal voor de nieuwe Canon van Schagen, ontdekt een eeuwenoud gangenstelsel onder de grond van de voormalige gemeente Zijpe. "Ik schat dat het gangenstelsel is ontstaan tijdens de Spaanse overheersing. Die Spanjaarden zeiden destijds dat die verdraaide Hollanders gewoon hun eigen gang gingen. Welnu, dit lijkt het bewijs van die stelling", meldt Diederik tegenover Ed Dekker van de Schager Courant. In de Leeuwarder Courant verschijnt een twee pagina's groot artikel met als kop 'Aziaten gaan ondergronds in de Noordkop'. Fotograaf George Stoekenbroek: "Ik ga een keer met die Aziaten mee onder de grond. Ik kijk toch wel over ze heen."

Eind mei verwelkomt Zwembad Waarland al de tienduizendste bezoeker van het seizoen: Ans Houtenbos uit het dorp. De vrijwilligster van Con Zelo krijgt een nieuw badpak naar keuze, een dichtbundel van het Schager dichtduo Pieter en Klaas Kleine en een week later een badhanddoek, met daarop een foto van haar echtgenoot Piet, die in sportoutfit een vlag omhoog houdt, ter kennisgeving dat de Con Zelo-tegenstander minimaal vijf meter buitenspel stond.

Volgende week deel II, de periode juli tot en met december.