• Foto aangeleverd.

Krabbendam omarmt klucht

Kleine kern viert trots halve eeuw eigen dorpstoneel

Hans Duin

KRABBENDAM Het past naadloos in de categorie 'heel bijzonder'. Krabbendam, een van de kleinste kernen in de gemeente, viert komend weekeinde het vijftigjarig jubileum van Lodes, de eigen toneelvereniging.

GROEI Krabbendam, het is geen kleine kern met krimp. In tegendeel. Meer dan waarschijnlijk kent het dorp de grootste groei in de gemeente Schagen. Ga maar na. In 2013 woonden er 130 mensen onder de beschutting van de die stoere Westfriese Omringdijk, dit jaar zijn dat er 155, een groei met een kleine twintig procent. Nog enige voeding voor uw voorstellingsvermogen: die 155 mensen wonen in 58 woningen, waarvan negentig procent koophuizen.

VASTIGHEID In dat dorpje floreert een toneelvereniging. Al een halve eeuw. Mocht u denken dat er een gezelschap grijze muizen op de bühne staat: mis, helemaal mis! Lodes (Leer Ons Denken En Spelen) heeft twaalf leden, variërend van dertigers tot gepensioneerden. Jeroen van Heerwaarden, nu zo'n twintig jaar bezield lid van de vereniging, vertelt er enthousiast over: "Vastigheid is een begrip bij ons. We hebben een vaste accommodatie, een vast spelersbestand, een vaste oefenruimte, een vast publiek en een vaste repertoirekeuze en daar voelen we ons allemaal heel goed bij." En mocht er verbreding van de groep noodzakelijk zijn, geen nood: "Er hebben zich al wat leden van een toneelvereniging, die is gestopt, bij ons gemeld. Ze willen graag bij ons komen. Die sfeer, hè!"

FAMILIE Het karakteristieke dorpshuis, tevens de dorpskerk, is de thuisbasis van Lodes. Van Heerwaarden: "Ideaal, We repeteren op het toneel, waarop we ook de voorstelling spelen. Kan niet beter. En we weten, dat we tachtig man publiek krijgen. De zaal zit altijd vol, Meer dan tachtig mogen er van de brandweer trouwens niet in. Familie, vrienden, collega's, zij vormen onze basis. Dat voelt vertrouwd. We weten wat ons publiek wil: lekker lachen, een ontspannen avondje uit." Wie Van Heerwaarden, met roots in Slootdorp, hoort praten, ruikt de sfeer van een vastberaden kleine kern, op de achtergrond zingt Wim Sonneveld zachtjes mee:: "Het is hier knus en gezellig. Dat willen we vasthouden. Dat is onze ambitie en daar komen we rond voor uit."

SOUFFLEUSE Het jubileum wint nog meer aan glans als je weet dat de club één lid heeft, die er al vanaf het begin bij is: souffleuse Leny Vos. Een halve eeuw stond zij de spelers fluisterend bij, een prestatie om bij stil te staan. Het is de kroon op het toneelfeest van dit jaar. Van Heerwaarden: "Leny wordt door ons hoog gewaardeerd. Ze voelt zich thuis is haar rol als souffleuse en dat geeft ons heel veel rust en vertrouwen."

KAARTEN Lodes speelt dit jaar 'Extra hulp op de eerste hulp' een doldwaze klucht van Henk Roede. Van Heerwaarden: "Het stuk past ons als een jas. Heerlijk lachen. We spelen vast één stuk per seizoen. Dit jaar op zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november. Wie wil komen kijken moet er vlug bij zijn, want alleen voor vrijdag de 16de zijn er nog kaarten beschikbaar."

-