• Het ensemble Fuse staat centraal bij 'Kunst Verklaard'.

    Andreas Terlaak

Kunst Verklaard: alles kan

Robin Kaandorp

SCHAGEN De groep Fuse zal op 23 april het middelpunt vormen van de vierde aflevering van Kunst Verklaard. De komst van het zestal is niet helemaal toevallig. Zij zijn immers de huisband van het programma Podium Witteman. En uitgerekend dat programma diende als inspiratie voor het opstarten van Kunst Verklaard. Hans Duin is de geestelijk vader van het project dat eerder operazangeres Miranda van Kralingen, acteur Gijs Scholten van Aschat en regisseur Martin Koolhoven naar Schagen haalde.

PALET "Maar we willen graag een breed palet aan kunstvormen kunnen aanbieden", vertelt Peter van de Wiel, eveneens nauw betrokken bij het initiatief. "En daarbij hopen we ook op heel veel input van bijvoorbeeld de plaatselijke verenigingen. Alle ideeën zijn welkom."

INZICHT Het idee is simpel. Het verhelderen van een kunstvorm aan het publiek. "Maar goede ideeën zijn simpel", stelt Van de Wiel lachend. "Meer kennis leidt tot meer inzicht en dat leidt tot meer genieten van." Duin keek regelmatig naar Podium Witteman. "Ik ben zelf helemaal niet zo cultureel, maar ik kwam erachter dat als je wat meer te weten komt - in dit geval klassieke muziek - dat dat hartstikke leuk blijkt te zijn. En 'the sky is the limit' wat ons betreft. Eigenlijk kan alles. Ook bijvoorbeeld hiphop."

MARKT 18 Kunst Verklaard wordt gehouden in samenwerking met Markt 18. "Het cultuurhuis is een fantastisch succes en een enorme aanjager wat cultuur betreft." Bovendien onmisbaar in het slagen van Kunst Verklaard. "Want als privépersoon kun je niks. Bij Markt 18 heb ik veel contact met Dick de Best. Ik vaar blind op hem. Het is heel goed dat er zo'n partij is", stelt Duin.

BENADERBAAR De avonden die tot nu toe in het Scagon Theater zijn gehouden, waren uiterst succesvol. Duin was zelf aanwezig bij Scholten van Aschat, die over Shakespeare vertelde. "Dat was echt geweldig. Het publiek stond op de banken."

Dat er al enkele gerenommeerde namen richting Schagen zijn gekomen, maakt bovendien hongerig naar meer. Van de Wiel: "Mik hoog, zeggen wij inmiddels. De kans is er gewoon dat zij hier naar toe komen. Iedereen is benaderbaar. Dat is wel gebleken. Wij dachten ook wel: dat kan niet in Schagen, maar meestal heb je heel snel antwoord en is het vaak eenvoudig te regelen."

GEWAARDEERD Met een redelijke toegangsprijs is het ook zeker geen 'avondje voor de elite', benadrukt Van de Wiel. "Er gaat vooral een ongekende inspirerende werking van uit", is Duin enthousiast. "En het gaat veel breder dan de 100 mensen die op zo'n avond in het Scagon zitten. Het wordt gewaardeerd en er wordt over gesproken."

CONCEPT Literatuur en dans zijn twee kunstvormen die in ieder geval op de redelijk korte termijn nog aan bod zullen komen in wat vooralsnog opgezet is als een driejarig project. "En nogmaals: Alle goede ideeën zijn welkom. We willen bepaalde disciplines ook zeker terug laten komen, waarbij de kracht is dat we vasthouden aan het concept: het zal nooit gewoon een voorstelling zijn."

Fuse komt op 23 april om 20.15 uur naar Schagen. Tickets kosten 15 euro (CJP 7,50). Meer info is te vinden op www.theaterscagon.nl