• - Met schilderen kwam ik er niet uit. Heb ook andere kunstvormen geprobeerd, maar bij beelden voel ik me thuis -

    Marc Moussault

Kunst voor meer dan de vorm

Expositie Rini Klaver verrijkt Zijper Museum

Hans Duin

SCHAGERBRUG "Ik zie overal vormen in. In de lucht, in stenen, in de natuur. Vaak hartjes. Het inspireert me. Kort geleden nog. Lag er hier een stukje kaas. Daar zag ik vijf dametjes in. Daar heb ik vervolgens een beeldje van gemaakt."

CONTACT Rini Klaver-Kraakman exposeert vanaf zondag 7 juli in het Zijper Museum: "Het boeiende van exposeren vind ik het contact met de bezoekers. Wat zien zij in mijn werk? Wat doet het met ze? Waarom zijn ze geïnteresseerd in wat ik maak? Het gesprek, de dialoog, dat fascineert me." De kunstenares uit Wieringen heeft net een weekeinde met veel publiek achter de rug: "Jaarlijks exposeren we in de kasteeltuin van Lunenberg in Langbroek tijdens een Open Tuin Weekend. Ik sta daar met mijn bronzen beelden naast collega's met een heel andere kunstdiscipline. Veel belangstelling. Leuke ontmoetingen en een deel van de opbrengst voor een goed doel. Overigens timmer ik verder niet echt veel aan de weg."

SLINGERWEGGETJE Klaver is via een slingerweggetje bij de beeldende kunst uitgekomen: "Met schilderen kwam ik er niet uit. Heb ook andere kunstvormen geprobeerd, maar bij beelden voel ik me thuis. Met behulp van de begeleiding van Rien Goené en de kunstdriehoek van Jopie Vermeulen ben ik op het pad terechtgekomen, waar ik me het meest thuis voel. Waarbij ik het steeds leuker ging vinden. Steeds meer durfde."

't ZAND Nee, het is natuurlijk niet de afstand, maar toch: hoe komt Rini Klaver in het Zijper Museum terecht? "Ik ben in 't Zand geboren. Ben hier opgegroeid. Ken alle dorpen, het strand. Middelbare school in Schagen. Een kind van de regio dus. Na wat jaren in het buitenland zijn we op Wieringen neergestreken. Bij de gemeentelijke fusie heb ik de zwanen voor de acht dorpen gemaakt. Heb ook meegedaan aan de Zijper Kunstroute en ik heb het logo voor het museum gemaakt. Ik voel nog altijd binding met Zijpe."

ENTREE Het museum is zondag, maandag en donderdag van 12 tot 16.30 uur open. De entree is vier euro. Info voor groepen: www.zijpermuseum.nl of 0224-574114.