• Gijs Scholten van Aschat komt naar het Scagon.

    Wikimedia.

Masterclass Gijs Scholten van Aschat

Duik in universum Shakespeare

Peter van de Wiel

SCHAGEN Wie het culturele aanbod in de regio ook maar enigszins wil volgen, maakt grote kans op keuzestress. En 'Wat je van ver haalt, is lekker' is niet echt aan een West-Fries besteed.

Week in week uit worden de grotere en kleine podia bezet door een keur aan regionale artiesten. Zaaltjes en kerkjes, cultuurhuizen en stolpboerderijen tuimelen over elkaar heen in hun aanbiedingen. Geen wonder dat evenementen als de Kunstroute Zijpe en de Uitmarkt in Schagen kunnen steunen op een brede basis aan 'eigen volk'. Het is een pracht, wat wil je nog meer?

KUNST VERKLAARD Er is altijd nog ruimte voor méér en ánders. Op eigen initiatief haalt Markt18 onder de noemer 'Kunst Verklaard' een aantal maal per jaar een bevlogen kunstenaar naar het Scagon Theater. Immers, je kunt nog meer van kunst genieten als je het beter doorgrondt.

MASTERCLASS Door een inspirerend verhaal, een masterclass of zomaar een demonstratie van hun eigen kunnen. De internationaal vermaarde Miranda van Kralingen beet eind oktober het spits af met een boeiende masterclass. Gijs Scholten van Aschat neemt het stokje van haar over. Met 'Shakespeare by heart' staat hij nog samen met Pierre Bokma in de grote theaters. Hij kan het ook alleen. In boeiende dialoog neemt hij je mee in het universum van Shakespeare en ontrafelt leven en werk van deze grote schrijver en de invloed die er nog steeds van hem uitgaat.

SCHOLTEN VAN ASCHAT Scholten van Aschat is een lid van het geslacht Scholten en een zoon van Karel Scholten van Aschat. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen, onder wie Reinout Scholten van Aschat. Gijs Scholten van Aschat speelt toneel sinds zijn jeugd. Hij gaf al voorstellingen samen met zijn broer, zus en vriendjes op de zolder van zijn ouderlijk huis in Tiel. Maar de plannen om acteur te worden dateren van toen hij een jaar of veertien was.1 Hij deed op zijn zeventiende auditie voor de Amsterdamse Toneelschool maar werd afgewezen.

Hij heeft aan de Toneelacademie in Maastricht gestudeerd waar hij bevriend raakte met de acteurs Pierre Bokma en Peter Blok, schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie hij later weer te maken zou krijgen, onder andere bij het toneelstuk Cloaca van Goos dat door Van de Sande Bakhuyzen werd geregisseerd en ook door hem werd verfilmd.

AANJAGER Coryfeeën als Van Kralingen en Scholten van Aschat kunnen aanjager zijn voor de
kwaliteit van ons regionale aanbod. Zoals bijvoorbeeld op korte termijn de voorstelling 'Herfst in Schagen' in het Scagon Theater. En dat wekt weer interesse bij nieuwkomers, die de rijke traditie kunnen voortzetten. Resumé: Scholten van Aschat met 'Shakespeare van dichtbij', maandag 21 januari in het Scagon Theater. Kaartjes à € 15,00 te reserveren via: www. scagontheater.nl