• Maud en haar broer Twan met Irene Moors.

    Roy Beusker Fotografie

Maud uit 't Veld in actie voor onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen

AMSTERDAM/T VELD Het was vorige week dinsdag een bijzondere dag voor de 6-jarige Maud Baas uit 't Veld. Maud heeft de metabole ziekte NKH en zij is één van de gezichten van de nationale actie van de VriendenLoterij en Stichting Metakids die die dag van start is gegaan.

Tijdens deze actie wordt geld ingezameld voor onderzoek naar metabole ziekten. Maud gaf samen met andere kinderen met een metabole ziekte en bekende Nederlanders, waaronder Irene Moors, Gerard Joling, Wolter Kroes, Rick Brandsteder en Anouk van Schie, symbolisch het startschot van deze actie. Tijdens de kick-off gingen twee teams van BN'ers onder leiding van Irene Moors en Gerard Joling in estafettevorm over een stormbaan.
Maud heeft de metabole ziekte NKH, waarbij eiwitten zich ophopen in haar hersenen zodat er functies uitvallen. Vader Sven vertelt; "De oudste met deze ziekte is maar 23 jaar geworden. Wij kijken naar de korte termijn en proberen te genieten van elke dag die we samen zijn met haar. Daarbij kijken we verwachtingsvol naar nieuwe onderzoeken en medicijnen en blijven we optimistisch dromen dat ze 95 jaar zal worden." Daarom is hij blij met de landelijke actie voor Metakids. "Niet alleen voor het geld voor onderzoek, maar ook voor de bekendheid van deze ziekten. Want wij hadden graag veel eerder willen weten wat Maud had. Dat had misschien geholpen."

Ruim 10.000 gezinnen in Nederland hebben één of meer kinderen met een metabole ziekte. Hun stofwisseling werkt niet goed en dat sloopt hun lichaam. Metabole ziekten zijn zelfs één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Op dit moment houdt de VriendenLoterij samen met Metakids de VriendenLoterij PrijzenMarathon: www.vriendenloterij.nl/metakids