• Koor Elan oefent onder leiding van dirigent André Jansen.

    Marc Moussault

Muziek als rode draad

John ten Wolde

SCHAGEN Muziek loopt als een rode draad door het leven van André Jansen (62) en Elena Smirnova (56). André Jansen: "Toen ik 14 was maakte ik kennis met slagwerk en dat was de grootste passie in mijn leven. Op 18-jarige leeftijd leerde ik gitaar spelen en toen ik 20 werd kwam daar piano en zang bij. Ik heb me vervolgens via allerlei cursussen en privélessen bijgeschoold. Ook heb ik op latere leeftijd een gedegen opleiding voor dirigent gevolgd."

"Mijn kennismaking met muziek startte al op mijn derde levensjaar. Ik heb een klassieke muziekopleiding in Rusland gevolgd en zat bijna dagelijks achter de piano. Ondanks de strenge discipline ben ik altijd verknocht gebleven aan muziek", aldus Elena Smirnova, zowel zakelijk als privé partner van André Jansen. Zij zijn oprichters en vormen tevens de directie van de Koorcompany.

André Jansen: "Tot een jaar of 26 heb ik met veel plezier in allerlei bands in binnen- en buitenland gespeeld. Maar ook daarna bleef ik - naast mijn 'gewone' werk - elk weekend met muziek bezig. Nadat ik Elena had ontmoet, kwamen we op het idee een koor op te richten. Zij was in Rusland niet alleen journaliste met een eigen radio- en televisieprogramma, maar ook muziekdocente en pianiste.

ELAN Het eerste koor werd opgericht in Vleuten, waar, na een oproep voor belangstellenden, zo'n 130 mensen op afkwamen en een groot aantal zich aanmeldde." Koorcompany is inmiddels uitgegroeid tot een negental koren in Nederland – alle Elan geheten - waarvan een in Schagen en de ander in Callantsoog. "In Schagen hebben we ongeveer 50 leden en zingen we elke maandagavond in het Scagon Theater en in Callantsoog bestaat het koor uit 40 leden. Daar zingen we woensdagavond in Dorpshuis Kolfweid. Ook treden de koren ongeveer zesmaal per jaar in diverse plaatsen in Nederland op, vaak met andere koren. "We hebben wel - net zoals bijna alle gemengde koren - grote behoefte aan mannen. Die weten vaak niet hoe leuk zingen in een gemengd koor kan zijn." Elena: "Ons uitgangspunt is altijd al geweest, dat iedereen zingen kan. En zingen geeft - zeker in deze hectische tijd – heel veel ontspanning. Plezier in zingen is voor ons het allerbelangrijkste en dat merken we ook bij de leden"

REPERTOIRE Het repertoire bestaat uit songs uit de jaren '70 en '80. Songs van onder andere The Beatles, Queen, ABBA en Ramses Shaffy. André: "Leuke, vlotte, gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes, die van een eigen arrangement zijn voorzien. En natuurlijk hebben de leden ook invloed op het repertoire."

Elena Smirnova geeft voor de liefhebbers ook les in het lezen van muziek, maar kennis van het notenschrift is absoluut niet noodzakelijk. Wel wordt verwacht dat de leden ook thuis oefenen. De nummers worden voorgezongen en kunnen thuis weer worden afgespeeld.

André Jansen: "Lekker zingen doe je pas, als je het stuk ook kent". Naast de koren organiseert Koorcompagnie ook zangreizen naar Rhodos (straks ook Sint Petersburg en Georgië) en wordt lesgegeven in dirigeren. André Jansen: "Iedereen is van harte welkom in Schagen en Callantsoog om (weer) kennis te maken met het plezier van samen zingen."