• - We brengen een mengelmoes, gemaakt volgens ons eigen recept. Nee, nooit meezingers en geen polonaise. - , aldus Jos Kolenberg (foto)

    Jeroen Otte

Niels van der Gulik is in het nieuw

Met een verre knipoog naar Boudewijn

Hans Duin

SCHAGEN "We komen met een nieuw programma naar Schagen, een veelkleurig repertoire met een regenboog aan emoties. Veel muziek. Alles Nederlandstalig. En alles eigen werk." Gitarist Jos Kolenberg, een van de spelers van het team Niels van der Gulik ziet het helemaal zitten: het wordt zondagmiddag (15.30 uur) een mooie show in het Scagon: In goed gezelschap.

HET BESTE Het creatieve proces. Zo vaak het geheim van de smid. De programma's van Niels van der Gulik worden mede gemaakt door het team muzikanten. Hoe begint het? Kolenberg: "Dat weet je nooit. Soms zit ik thuis wat te freewheelen en dan ineens horen mijn vriendin en ik iets, waarvan je denkt: dat moeten we bewaren. Ik neem het dan op. En later werk ik het uit. Soms richting podium, soms richting prullenbak. Het kan ook gebeuren dat ik er echt voor ga zitten. Dan komt er soms ook iets goeds uit. Hoe dan ook, we nemen de concepten door. Kraken de noten. Het beste blijft over. Daarbij blijven we altijd trouw aan onszelf."

HUMOR Welke klankkleur mogen we ons daarbij voorstellen, wat mag Schagen deze keer van Niels van der Gulik verwachten? "Nederlandstalig. Invloeden van Boudewijn, Ramses, maar vooral Maarten van Roozendaal. Een mengelmoes, gemaakt volgens ons eigen recept. Nee, nooit meezingers en geen polonaise. Maar wel een bonte verzameling aan emoties. Humor, soms heel serieus. De romantische ballade, Het zit er allemaal in. Het is voor de groep vaste volgers van ons allemaal heel herkenbaar."

MUZIEK "Het programma in Schagen draait echt om de muziek, om de songs die we maakten. Daarbij komen een aantal liedjes voorbij die ook op onze cd staan, maar er is ook nieuw werk. Een mooie mix. Waarbij we ons uiteraard gesteund voelen door de vele positieve reacties die we op onze cd hebben gehad."

TEKST "In alle gevallen maakt Niels de teksten, vaak vanuit zijn persoonlijke belevingswereld, soms vanuit zijn observaties. En wij bedenken de muziek. We blijven binnen onze eigen niche. Dromen niet van volle stadions of van Carré. Wel mooi: we hebben een voorstelling in schouwburg Het Park in Hoorn gehad. Uitverkocht! Een kick. Ja, het mag natuurlijk nog wel wat groter dan het nu is. We willen nog een stap maken, maar wat mij betreft hebben we onze grenzen."

SCAGON Voor de druk bezette Schager schouwburg bakent Van der Gulik het seizoen af. Hij oogstte in het begin veel succes met 'Rock in de kerk'. Bij zijn nieuwe programma 'In goed gezelschap' is de eindstreep van een zeer geslaagd seizoen in zicht.

KAARTEN Voor vijftien euro bent u welkom in het Scagon (zondag, 15.30 uur): www.scagontheater.nl