Agenda Schagen en omstreken

SCHAGEN "Ik was begin jare '70 dertien dat ik anbelde bai J&C Reus uit Lutjebroek. Zo stond 't ok op hunnie gaasbakke. Jaap deed open en ik vroeg of ik bai hunnie te tulpekoppen kon. 'Van wie ben je d'r ientje?', vroeg hai. Moin antwoord beviel 'm want ik was geloik annomen. Daags tenei most ik moin soches om zeuven uur melde en den kwam je seives om zes uur weer thuis.
Moin vader had Reus anreiden omdat ze veul soorte bolle teêlde zoas tulpe, irisse en gladiôle. Deermee hadde ze van april tot november werk. 't Saizoen begon meist met tulpekoppen rond Koninginnedag, 30 april. Ik vond een tulpeveld mooi maar as ze kopt worre moste den had ik deer een broertje doôd an. Met een skort voor verzamelde je de bloeme en die kieperde je in een mand op een pen. Van 't bukken kreeg je bar veul poin in je reg. Maar affoin veule hande maakten licht werk en met een week was 't beurd.
Deernei, in juli, kwam de rôderstoid. De baas, Cor Reus, ploegde met de Holder de bolleregels om en wai as joôs konne de bolle opzoeke. Achter je skopte hai de prut wat uit mekaar om te zien of je niks vergeten wazze. As je nei een werkdag in de skuur kwamme zate de moide deer te pellen en hoorde je het monotône geluid van de sorteermachien. Doem, doem, doem. En den zaterdagseives om je geld. Zo'n 175 gulden ving je den in een bruin pepieren loônzakkie. Den ging je groôs op huis an. De helft werd ofroomd voor je spaarrekening bai de Zilvervloôt. Denei was t toid voor uitzakke en potvertere!

Kees Takken lid Skroiversgroep Langedijk

25 augustus

Petten

Fietstocht HV Zijpe

De Historische Hereniging De Zijpe organiseert zondag 25 augustus een historische fietstocht in en rond Petten. De start is om 13.30 uur op het parkeerterrein achter De Goudvis in Sint Maartenszee. Onderweg zal op enkele historische plekken iets verteld
worden. De route is ongeveer 25 km lang; leden van HV De Zijpe betalen € 5,--; niet-leden € 7,50. Hiervoor krijgen de deelnemers info/routekaartje en koffie/thee. Er kunnen max. 20 mensen mee fietsen. Aanmelden (noodzakelijk) kan bij: Ineke van Stuijvenberg: 0224-571533.

7 september

Sint Maarten

Simon & Garfunkel

Joost Botman en Niels van der Gulik komen uit West-Friesland, maar als zij het repertoire van hun helden Paul Simon en Art Garfunkel zingen, nemen zij het publiek moeiteloos mee naar New York, waar dit meest succesvolle muzikale duo ooit, begon. Met behulp van prachtige muziek, verhalen, anekdotes en beelden uit de roerige jaren 60 en 70 vertellen Joost en Niels op boeiende en droogkomische wijze over Simon en Garfunkels weg naar succes, de botsingen tussen de twee mannen,
hun professionele scheiding en het legendarische reunieconcert in Central Park in 1981. Locatie: kerk van Sint Maarten, aanvang 20.00 uur. Entree 18,50.
?Bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/st-maartensbrug Voor meer informatie zie kreekproducties.nl

21 augustus

Tuitjenhorn

Voorlezen

Schrijver en illustrator Hans Koerts komt woensdag 21 september voorlezen uit zijn eigen kinderboeken: 'Het circus komt naar de stad' en 'Niemand weet dat ik een vlinder ben'. Na afloop mogen de kinderen zelf een mooie vlinder kleuren en uitknippen. Het voorlezen begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Koerts tekent en schildert de platen voor zijn boeken zelf, bij de verhalen heeft hij hulp van schrijver Maurits van Huijstee. Het zijn vrolijke en rijk geïllustreerde boeken voor kinderen vanaf 3 jaar. De bibliotheek in Tuitjenhorn is te vinden aan de Oostwal 6.

11 augustus

Warmenhuizen

Concert

In de Oude Ursulakerk, Warmenhuizen een concert voor
orgel/vleugel en trombone door Sebastiaan Schippers en Joël
Hofman, op zondagmiddag 11 augustus aanvang 14.00 uur.

17 & 18 augustus

Kolhorn

Boekenmarkt

Tijdens het nazomeren op 17 en 18 augustus is er op de Kolhornerkade 7 in Kolhorn een mini boekenmarkt ten bate van de ijsbaan van Kolhorn. Beide dagen is de markt er van 10.00 tot 15.00 uur.

15 augustus

Hoogwoud

De naam Maria...

Donderdag 15 augustus wordt weer een Maria-viering gehouden in de St. Jans geboortekerk te Hoogwoud, aanvang 19.30 uur. Van oudsher is dit een katholieke feestdag: 'Maria Hemelvaart'. In vele landen wordt zij met bloemen geëerd. Daarom wordt men verzocht een bloem mee te nemen. Het dameskoor o.l.v. Wil Luiken zingt Marialiedjes en er is ook veel samenzang. Met kaarslicht, bloemen en betekenisvolle teksten hoopt de organisatie er weer een mooie avond van te maken, opdat bezoekers vol van Maria naar huis gaan.][www.schagerweekblad.nl