• Een hele lading verse shit op de stelconplaten bij de strandafslag Groote Keeten.

    Gerlof Elzinga

Een fijn dagje naar het strand: shit!

Schagenaar boos en verbaasd

SCHAGEN "Kijk, hier staat het toch duidelijk: Artikel 2.83 Rijdieren 1. Het is verboden gedurende het badseizoen van 09.00 tot 19.00 uur op het strand of de toegangspaden een paard of een ander rijdier te berijden of mee te voeren. 2. De eigenaar of houder van het rijdier is verplicht ervoor te zorgen dat het rijdier zich niet van uitwerpselen ontdoet op het strand of de toegangspaden en eventuele uitwerpselen te verwijderen." Schagenaar Gerlof Elzinga (76), fervent strandbezoeker, is tegelijkertijd verbaasd én boos.

Want als zovelen ergert de pensionado zich groen en geel aan de hopen paardenkak die op het strand van Groote Keeten zijn te vinden en dát tijdens het badseizoen. "Om te beginnen staat er bij de strandslag bij de Princen Keet een C1-bord. Wit bord met rode rand. Dat bord is qua betekenis duidelijk genoeg. Met aanvulling: Uitgezonderd fietsers en ontheffingshouder", vertelt hij.

VERBODEN "Volgens mij staat deze APV 2.83 regels toe die middels bord C1 geheel worden verboden. Mij is door de heer Roel Smidt van de gemeente Schagen verteld, dat geen enkele paardrijder of sulkyrijder ontheffing heeft. Maar ik heb enkele maanden geconstateerd en op foto's vastgelegd dat de sulkyrijders 'gewoon' midden op de dag gedurende het badseizoen met hun paard op het strand sporten. Ook individuele paardrijders(sters) maakten gebruik van de hoge tolerantie van de gemeente Schagen. Rijscholen met soms wel 10 tot 12 paarden reden vanaf Julianadorp tot Groote Keeten vice versa om 09.15 uur gewoon nog terug naar Julianadorp. Terwijl ze om 09.00 uur het strand hadden moeten verlaten!"

LAKS Elzinga: "Veel paardenhopen lagen op de strandslag, op de stelconplaten bij Klavertje-4 in Groote Keeten en soms ook verse hopen achter de EHBO-post. Veel uitwerpselen uiteraard langs de waterlijn (waar ze dan sporten). Richting Noord ook diverse paardenhopen midden op het strand. Dan weer paardenpoep in de kabbelende golfjes die de poep dan weer terug spoelen de zee in, daar waar niets wetende badgasten weer in gaan zwemmen. De gemeente hanteert gewoon een enorm laks beleid", besluit de Schagenaar.