• - We denken dat Eus prima past in ons concept. Hij hoort niet bij de gevestigde orde, is met recht een dwarsdenker. -

    www.huibnederhof.nl

Eus over kunst van schrijven

Passie voor taal leidend bij keuze Plukker en bieb

SCHAGEN "Als er iemand over de kunst van het schrijven kan vertellen, dan is het Eus. Zijn ouders waren analfabeet, hij komt niet uit de literaire orde, heeft het plezier van het lezen en schrijven in de gevangenis ervaren. Bij hem kun je echt spreken van onbespoten liefde voor de taal." Margreet Plukker van de gelijknamige boekhandel op de Gracht ziet uit naar het optreden van de schrijver in het Scagon, maandag 16 september (20.15 uur).

TALKSHOWS Bij de burgerlijke stand in Deventer kennen ze hem als Özcan Akyol. Wij kennen hem veelal als Eus, bekend van boeken, columns, optredens in talkshow en als presentator van Sterren op het doek. Hij heeft een eigen radioprogramma en schrijft het Boekenweekessay 2020, met als thema 'rebellen en dwarsdenkers'.

DWARSDENKER Markt18, initiatiefnemer van het project Kunst Verklaard, nodigde Boekhandel Plukker en Kopgroep Bibliotheken uit een avond op te zetten over de de euforie en de hobbels bij het maken van teksten. Margreet Plukker: "We denken dat Eus prima past in ons concept. Hij hoort niet bij de gevestigde orde, is met recht een dwarsdenker. Iemand, die weet wat het is om tegenwind te krijgen, ook uit de Turkse gemeenschap Hij heeft zijn schrijverschap zelf vanaf de grond opgebouwd. Hij kent alle problemen van het vak van zeer nabij. Komt bij dat hij ook de jeugd zal aanspreken met zijn rebelse karakter."

REGIUS Jongeren. Hoe is het in onze regio gesteld met de jeugd en taal? "We merken in onze boekhandel dat jongeren weer meer belangstelling krijgen om hier rond te snuffelen. We zagen het ook bij de lezing, die de schrijver Peter Buwalda, kort geleden bij ons hield. Daar waren opvallend veel jonge koppies. Ik heb begrepen dat er leesclubs met jongeren zijn. Ook bij het Regius constateren ze een grotere interesse en niet alleen voor de boeken lijst. De jeugd kan daar heel veel lezen, ook de boeken van Eus trouwens."

TEKSTEN Het verhaal van Eus zal eerst en vooral over schrijven gaan. Over de hobbels en de euforie, die je tegenkomt bij het maken van teksten. Margreet Plukker: "Er zijn in onze regio echt heel veel mensen die schrijven. Van dagboeken en kleine gedichtjes tot en met volwaardige werken, die worden uitgegeven. Je ziet het ook aan de belangstelling voor workshops. Er is echt een grote groep lokale auteurs. Met, en dat merken we ook bij onze kopers, een brede belangstelling. Van de eenvoudige roman tot en met zware filosofische boekwerken."

HUMOR De verwachtingen van Margreet Plukker zijn hoog: "Eus heeft passie voor taal, relativeringsvermogen en humor. Fijn dat we dit soort activiteiten in onze boekhandel en in het Scagon kunnen organiseren als onderdeel van die veelkleurige reeks evenementen in de stad. Maar laat niemand vergeten: we kunnen dit alleen overeind houden als er bij Schager ondernemers wordt gekocht."

ENTREEBEWIJZEN Kaarten voor 'Eus in het Scagon' kosten vijftien euro (cjp 7,50 euro) en zijn verkrijgbaar via www.scagontheater.nl