• Organisator Ronald Willemsen zong als jochie al mee in het Nieuwedieper Visserskoor.

    DK Media

'Mantelzorgconcert top aan variatie'

DEN HELDER "Shanty-achtige nummers, wereldmuziek, sacrale-, bekende musicalnummers tot de grote finale: dit concert is de top aan variatie", zegt organisator Ronald Willemsen enthousiast. De uitvoering is een gratis cadeau aan mantelzorgers uit de Kop van Noord-Holland.

De Morgensterkerk, Drs. F. Bijlweg 9 in Den Helder, is op 20 september het decor voor een bijzonder concert. Het is een blijk van waardering voor het goede werk van mantelzorgers dat Ronald Willemsen zelf ervaarde bij het recent overlijden van zijn vader. De dank in het muzikale hart van de bariton is echter zo groot dat hij 500 zitplaatsen heeft gereserveerd voor de doelgroep.

STILLE KRACHTEN "Het ontroerde mij tot op het bot toen ik met eigen ogen zag hoe liefdevol mantelzorgers omgingen met mijn vader in zijn laatste levensfase. Hij werd verzorgd in De Zeester in Den Helder. Mantelzorgers zijn echter vaak stille krachten achter de schermen. Toen ik hun inzet zag, wilde ik één ding terugdoen: ze verwennen met het mooiste wat ik kan doen: het laten klinken van mijn zangstem."

NEDERLANDSE IVAN REBROFF Het leven van Ronald Willemsen staat in het teken van de klassieke muziek. Hij zingt regelmatig binnen en buiten de landgrenzen, met name in Rusland. Door zijn indrukwekkende stem en variatie in toonhoogtes, ligt de vergelijking met de zich als Russisch voordoende zanger Ivan Rebroff voor de hand. Vanaf 1996 zet de in Amsterdam woonachtige zanger zich onbezoldigd in voor charitatieve doelen.

VISAFSLAG "Mijn jeugd- en tienertijd heb ik doorgebracht in Den Helder", herinnert hij. "Ik zat in Alkmaar op de MTS en werkte van vrijdag op zaterdagnacht op de visafslag om een centje bij te verdienen. Muziek speelde toen al een rol in mijn leven. Zo zong ik op 19-jarige leeftijd mee in het Nieuwedieper Visserskoor. Hoe mooi is het dat ik dat nu op 65-jarige leeftijd weer mag doen!"

GASTSOLIST De hernieuwde samenwerking en het idee voor dit concert werd geboren toen Ronald als gastsolist was gevraagd voor de komende kerstconcerten van het Nieuwedieper Visserskoor. Ronald heeft echter nog een talent: hij weet door zijn inzet en enthousiasme dingen voor elkaar te krijgen waar je van denkt 'hoe kan dat?' Want een gratis toegankelijk concert organiseren voor 500 man, prachtige locatie regelen én de medewerking van een 50 man sterk topkoor, plus de nodige solisten, lukt niet iedereen.

MORGENSTERKERK "Dit kan alleen dankzij de medewerking van het enthousiaste bestuur van het Nieuwedieper Visserkoor. En bijvoorbeeld het bestuur van de Morgensterkerk. Plus de inzet van mantelorganisaties Omring, stichting Vrijwaard, Zorggroep Tellus en het Mantelzorgcentrum. Via deze kanalen hebben we de uitnodiging aan de mantelzorgers gestuurd. Maar er zijn 500 plaatsen te vergeven. En dus kunnen er meer mensen genieten van dit gratis concert. De aanmelding exclusief voor mantelzorgers is tot 13 september. De dan resterende stoelen zijn voor andere belangstellenden", licht Ronald toe.

PROGRAMMA Wie vrijdag 20 september 19.30 uur de kerk is binnengestapt, wacht een zeer gevarieerd programma. Zonder de nodige muzikale verrassingen te verklappen, kan de muziekfan in ieder geval vijf blokken van ieder vijf nummers verwachten. In ieder blok zit de nodige variatie. Speciale aandacht is er voor de Amazing Grace uitvoering in het sacrale blok. Organist Arie Horst heeft een bewerking voor orgel en zang gemaakt waarbij de toeschouwer het gevoel krijgt alsof het wolkendek openbreekt waarbij het nummer in een stuwende, opbouwende wijze door solisten en koor wordt uitgevoerd.

POPULAIRE NUMMERS "Maar we brengen ook vrolijke liederen uit populaire musicals, meezingnummers (soms met een knipoog naar het origineel uitgevoerd). Aan mezzosopraan Gerda hebben we daarin een goede performer. Naast haar prachtige stem is het ook een 'podiumbeest', lacht Ronald. Naast het Nieuwedieper Visserskoor onder leiding van Alfred de Jong, Ronald zelf en mezzosopraan Gerda, doen Leo Paliczova, vaste pianiste bij het koor en organist/pianist Arie Horst mee. De presentatie is in handen van Femke Tesselaar.

KAARTEN NIET-MANTELZORGERS Tot 13 september kunnen mantelzorgers stoelen reserveren. Dat kan via de website www.ronaldwillemsen.nl (klik op de poster en de vrijkaarten zijn digitaal verkrijgbaar). Er is wel een tipbox ter dekking van de onkosten. Blijft er na aftrek nog wat over, dan wordt dat geld gebruikt voor de organisatie van andere mantelzorgconcerten.

Na 13 september zijn de overgebleven kaarten beschikbaar voor muziekliefhebbers uit de hele regio Noord-Holland.