• Impressie van een eerdere ringstekerij op de Markt.

    www.westfriesefolklore.nl

Ringsteken op de Markt

SCHAGEN De West-Friese folklore maakt zich op voor weer een hoogtepunt in het seizoen: morgen, donderdag 22 augustus staat in het teken van ringsteken rond de kerk op de Markt. De mooiste spannen komen uit heel Nederland om te strijden voor de titel 'beste ringsteker'. Daarnaast wordt gestreden in verschillende categorieën om de prijzen voor het schoonste geheel en het bestgaande paard. Ook is er een speciale prijs voor de meest originele combinatie.

Het vaste folkloreprogramma ziet er als volgt uit.

09.00 uur: optuigen en inspannen van de paarden in de Muziektuin achter Museum Vreeburg. Een klus voor de hardwerkende vrijwilligers van de Stichting Westfriese Folklore.

09.00 - 17.00 uur: boeken-, curiosa- en creamarkt in de Nieuwstraat.

10.00 uur: de West-Friezen verzamelen zich bij de hoek Nieuwe Laagzijde/Stationsweg (café Spoorzicht) voor de Moeder Aller Optochten, de optocht van de West-Friese markt.

10.00 - 15.00 uur: de toren op de Markt kan tegen een geringe vergoeding beklommen worden. Het uitzicht is adembenemend. Met helder weer kijkt men kilometers ver de polders in.

10.45 uur: start optocht vanaf de Nieuwe Laagzijde. Sjoerd van Zanten en John Duiven plaveien de weg voor de wandelaars en koetsen in de stoet. Kijken en bekeken worden staat centraal.

09.00- 15.00 uur: in de kerk op de Markt orgelbespeling en tentoonstelling over de kerk.

11.25 uur: optreden Kinderdansgroep op het podium op de Markt.

11.45 uur: kinderbroodmaaltijd, ook op de Markt.

12.00 uur: optreden van de Kinderdansgroep in het Makado Centrum.

11.45 uur: optreden van de Westfriese Dansgroep op het kerkplateau op de Markt.

± 13.00 uur: aanvang ringstekerij op het parkoers rond de kerk op de Markt.

± 16.30 uur: prijsuitreiking in het mooiste café van Schagen: 't Oude Slot.

13.00 - 15.00 uur treedt skroiversgroep Het Skroiversallegaartje op in het Slot. Zij zingen en vertellen anekdotes in het prachtige smeuïge West-Fries.

13.15 uur: in de Christoforuskerk orgelbespeling door organist. Carl Visser. Ook is een religieuze expositie te zien.