• Het allereerste Oranje, klaar voor de ontmoeting met België, 30 april 1905. Trainer Kees van Hasselt staat achteraan links. Rein Boomsma zit vooraan in het midden. Achter, tweede van rechts: goalgetter Eddy de Neve.

    Wikipedia

'Schager' Oranjespeler overlijdt in Duits kamp

Kolonel & Ridder in de Orde van Oranje Nassau

SCHAGEN Na een verblijf in Kamp Vught, sterft de geboren Schagenaar Reinder (Rein) Boomsma (van 19 juni 1879) in Neuengamme, een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan een hartaanval tijdens het uitvoeren van dwangarbeid. Het kamp ligt zo'n achttien kilometer ten zuidoosten van Hamburg bij het dorp Neuengamme. Een zoektocht op internet levert een (niet compleet) beeld op van deze 'Schager' Oranjespeler, die deel uitmaakte van het allereerste Nederlands elftal.

Rein Boomsma begint vroeg met voetballen en wordt opgemerkt door Kees van Hasselt, voetbaltrainer en van 1905 tot 1908 de eerste bondscoach van het Nederlands elftal. Van Hasselt ziet wel wat in de kwaliteiten van Boomsma.

Van Hasselt probeert Rein Boomsma over te halen, voor Sparta te gaan voetballen. Dat lukt. Boomsma maakt zijn debuut voor Sparta in 1895 en zal bij de club blijven tot zijn huwelijk in 1907. Nog geen jaar later wordt de populaire speler benoemd tot erelid van de club.

Maar er is meer historie: Boomsma hoort bij de elf, die de eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal spelen. Op 30 april 1905 is België de tegenstander. In deze wedstrijd wordt gestreden om de 'Coupe Van den Abeele'. 800 bezoekers zien Nederland in het Kiel Stadion te Beerschot met 1-4 winnen. Eddy de Neve scoort alle goals. De tegentreffer is een 'own goal' van Ben Stom. Inderdaad, de grap is snel gemaakt.

MILITAIR Rein Boomsma is officier in het Nederlandse leger vanaf 1 juli 1898 en klimt op tot kolonel; van 1936 tot 1939 is hij garnizoenscommandant in Apeldoorn en territoriaal bevelhebber van het district Oost-Nederland. Na de mobilisatie eind 1939 wordt hij teruggeroepen in actieve dienst en benoemd tot commandant van de Groep Lek, onderdeel van de Vesting Holland, met hoofdkwartier in Fort Honswijk. Na de overgave gaat hij terug naar Apeldoorn en wordt - als een van de oprichters - commandant van het gewest Veluwe van de Ordedienst (OD), de verzetsorganisatie van het Nederlandse leger. Rein Boomsma wordt verraden en tot tweemaal toe gevangengezet in Scheveningen in het bekende 'Oranjehotel'.