• De Westfriese Dansgroep in volle actie op het plankier voor de kerk op de Schager Markt.

    www.westfriesefolklore.nl

Westfriese Dansgroep 65 jaar

Schager dansers traden bijna wereldwijd op

Hans Duin

SCHAGEN Ze zijn de hoeders van de boerendans, mooi West-Fries erfgoed. Geboren in de slipstream van de Folklore staat de Westfriese Dansgroep al 65 jaar fier overeind.

CANADA Citymarketing. Vergis je niet. De dansgroep draagt de naam van de stad uit als weinig andere. Ze waren en zijn te bewonderen in alle delen van Nederland, ze hebben ruim bekeken tv-optredens achter de rug en ze oogstten in heel veel landen, tot de Verenigde Staten en Canada toe, succes. Opvallend daarbij: de ringelrei en de andere veertig dansen, die op het repertoire staan, oogsten in het verre buitenland vaak veel meer waardering dan bij jongere autochtonen. Tja, en dan te bedenken dat ook deze vorm van Schager citymarketing steunt op een hecht fundament van vrijwilligerswerk.

PLEZIER Hoe houdt de dansgroep door de jaren heen kleur op de wangen? De broers Fred en Hans Wiemers dansen niet meer, maar zijn wel zeer betrokken: "We oefenen iedere donderdagavond in de Groene Schakel, Behalve in het West-Friese seizoen, september en december. We gaan met elkaar op reis. Kennen elkaar vaak al vele jaren. Daardoor ontstaan hechte vriendschapsbanden. Je hebt plezier met elkaar, maar je praat ook niet alleen over de prijs van de andijvie. De beleving van alles wat we doen is essentieel. En geloof ons, we maken dingen mee. Ongekend. Als we op tournee zijn, kunnen we vaak in de keuken kijken. Dan zie je en ervaar je zaken, die je als toerist niet meemaakt. Heel vaak in positieve zin."

TANTE NEL We schrijven 1954. De Westfriese Folklore draait een jaar. Tante Nel Helder-Brommer neemt het voortouw., In haar huiskamer oefenen vrouwen en muzikanten de boerendansen. Een traditie is geboren. De broers Wiemers hebben de rijke geschiedenis van de dansgroep nu in beeld gebracht. Zes dikke ordners verhalen van het reilen en zeilen van de groep, die op 13, 14 en 15 september het jubileum viert. Waarbij illustere Schager namen de geschiedenis sieren. Zoals Annie Kater, vele jaren de dansleider van de groep. En Joop Schouten, nu al tientallen jaren de spreekstalmeester, die de groep buiten de stad vaak vocaal begeleidt. Daarnaast heeft de dansgroep een aantal organisaties in Schagen een gratis optreden aangeboden. Magnushof was de eerste, die gretig toehapte.

VERSTERKING Zeker, de tijd laat slijtplekken na. Het geelrood in de dansgroep is verkleurd. Versterking van buiten bleek noodzakelijk. Zo kwam dit jaar de samenwerking met dansgroep Hoogwoud tot stand. "We zijn daar erg blij mee. Het is vooral moeilijk om voldoende muzikanten te krijgen. Dat is het eerste en belangrijkste punt van onze samenwerking. We hebben inmiddels samen ook zo'n tien dansen op ons repertoire staan. Het verloopt allemaal in goede sfeer."

PENSIONADO Zoals vrijwel iedere club in de regio is ook de dansgroep op zoek naar verjonging, al kunnen dat ook mensen zijn die hun bestaan als pensionado meer kleur willen geven. Info: www.westfriesdansgroep.nl