• YouTube.

Paasvee in voorbereiding

Plaats voor 150 dieren op Markt

SCHAGEN Een officiële brief ontvangen: 'De 'Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen' is alweer gestart met de voorbereidingen van het organiseren van een tentoonstelling'. De brief is ondertekend door Kees de Veer, de secretaris.

De jaarlijkse tentoonstelling is dit jaar op woensdag 10 april. Mede dankzij een grote groep zeer enthousiaste veehouders en slagers komen er dit jaar weer zeer beste dikbillen naar Schagen. De veekeuring is en blijft de hoofdact op dit speciale evenement, dat jaarlijks zo'n 30.000 bezoekers naar het centrum van Schagen trekt.

Maar: zonder vee, geen Paasvee. De veekeuring vindt als vanouds plaats rondom de kerk op de Markt. Er is plaats voor ongeveer 150 dieren, die uit alle windstreken van het land komen. Er is echter meer op deze dag dan alleen dikbillen.

BEURS In het verlengde van de centraal gelegen Markt wordt de landbouwmechanisatie- en loonwerkersbeurs gehouden. De Veer: "De nieuwste, mooiste en meest bijzondere landbouwmachines worden gepresenteerd. Dan is er nog de kleindierenshow in het Makado Centrum. De kippen, konijnen en duiven zijn altijd populair onder de jongste jeugd. En ook de stalletjesmarkt en de trekker-/oldtimershow zijn weer present. Kortom, er is op en rond de Markt voor elk wat wils. De toegang is uiteraard gratis."

REÜNIE De biertaps in de cafés op en rond de Markt gaan om 12.00 uur open. De ervaring leert, dat 'heel Schagen' in de middag- en avonduren op de Markt te vinden is. De Paasvee heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een grootschalige reünie, vergelijkbaar met het Popweekend.

Het evenement duurt van 9.00 uur tot ongeveer 15.00 uur. De opening zal om 9 uur worden verricht door Willemien Koning-Hoeve, zij heeft een melkveebedrijf in Oudkarspel en is naast voorzitter van LTO Vrouw & Bedrijf ook bestuurslid van de Europese koepel. In 2018 heeft zij namens het Koninkrijk der Nederlanden een speech gehouden voor de General Assembly van de Verenigde Naties. "Tevens hopen wij dit jaar Antony Kitson als Engelse inzender te verwelkomen."
(www.paasveeschagen.nl)