• Pearle.

Pearle deelt 'knalplanga's' uit

SCHAGEN Pearle Opticiens introduceerde afgelopen week de 'Knalplanga'. De knalplanga's, beter bekend als vuurwerkbrillen, zijn tussen 12 en 31 december gratis op te halen bij Pearle Opticiens in het Makado Centrum 39 of een van de andere ruim 320 winkels. In totaal worden 50.000 vuurwerkbrillen uitgedeeld.

Pearle introduceert de knalplanga in navolging van rapper Donnie (foto), die vorige week in samenwerking met Rijksoverheid de gelijknamige track Knalplanga lanceerde. De knalplanga is de opvolger van de snelle planga, waarmee de rapper en social media fenomeen 'Maradonnie' afgelopen zomer een hype creëerde.

Uit het onderzoek van Pearle blijkt dat een op de vijf jongeren een vuurwerkbril heeft, maar deze niet opzet, omdat anderen dat ook niet doen. In Noord-Holland steekt meer dan de helft van de jongeren (55%) zelf vuurwerk af en sommigen overschrijden hierbij weleens de grens.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap maakte al eens bekend dat bijna de helft (46%) van het oogletsel wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander. Jaarlijks wordt een flink aantal acties op touw gezet die waarschuwingen bevatten vanwege het gevaar van vuurwerk. Van alle ondervraagden geeft een derde aan geneigd te zijn een vuurwerkbril op te zetten als iemand die ze online volgen dat ook doet.