• Aangeleverd

Regen van telefoontjes bij gemeente Schagen na stortbui

SCHAGEN Zaterdag 15 juni stortregende het niet alleen buiten. Ook bij de gemeente Schagen regende het telefoontjes. Hierdoor moesten inwoners veel langer dan normaal wachten tot ze geholpen werden. "Afgelopen zaterdag viel in korte tijd veel regen," aldus wethouder Hans Heddes. "Hierop kregen we van verontrustte inwoners veel telefoontjes over wateroverlast. Alle beschikbare medewerkers waren opgetrommeld, maar helaas was dit niet genoeg."

In 6 uur tijd viel er 32 millimeter. Een enorme hoeveelheid die zorgde voor ondergelopen straten, tuinen en borrelende toiletten. Gemeente Schagen werkt samen met het hoogheemraadschap om de leefomgeving zo goed mogelijk in te richten om dit soort buien te kunnen opvangen en verwerken. Bijvoorbeeld door het aanleggen van gescheiden riool en te zorgen voor voldoende mogelijkheid om het water af te voeren. Hans Heddes, wethouder Openbare ruimte: "Na hevige neerslag zien we steeds vaker dat er enige tijd water op straat blijft staan. Dat is niet erg, zolang er geen schade ontstaat. De straat is juist bedoeld om het water even te kunnen opvangen. Meestal verdwijnt dat vanzelf weer zonder problemen. Dreigt er wél schade? Dan is het belangrijk om ons of de politie op het nummer 0900 88 44 te bellen." Ook de flinke wind van de afgelopen tijd speelde parten. Hierdoor lag op meerdere plekken vuil, dat de straatkolken en goten verstopt had. "Als gemeente kunnen we niet overal tegelijk zijn om dit op te ruimen. Inwoners die ons helpen het vuil weg te halen, zijn wij dan ook heel dankbaar. Hierdoor kan regenwater sneller weglopen."

Inwoners kunnen ook op hun eigen perceel helpen wateroverlast te voorkomen, aldus de gemeente. "Minder tegels in de tuin en meer groen helpt enmorm," aldus Heddes. "Hierdoor kan de bodem meer water opnemen en blijft er minder water in de tuin staan. En als je tuin lager ligt dan de omgeving, is het logisch dat je tuin sneller onder water staat. Water loopt immers altijd naar het laagste punt." De ervaring van de gemeente met borrelende toiletten is, dat dit vaak komt door een minder goed werkend riool op het perceel van de mensen zelf. Bijvoorbeeld door het deels verstopt zit.

Binnenkort houdt de gemeente Schagen een onderzoek onder inwoners over de gevolgen van het veranderende klimaat en de uitdagingen waarvoor de gemeente daardoor staat.