• Mannen in witte pakken proberen paarden te vangen. Een moeizaam karwei (1967).

    Fotocollectie-Niestadt, Zijper Museum, Schagerbrug

Ruige taferelen op weiland: rodeo aan de Halerweg

SCHAGEN Een rodeo in Schagen. Het beeld van wilde paarden die de een na de andere cowboy in het zand laten bijten, doemt op. Het Wilde Westen in Schagen als opzienbarend spektakel. Het bleek toch iets anders te zijn. Terug in de tijd, kortom.

CO VADER Manegebaas Co Vader en onderwijzer Arnold Wester organiseerden in 1967 een 'rodeo' op een afgerasterd stuk weiland. Zij hadden daarvoor zo'n 20 verwilderde slachtpaarden gehuurd van een veehandelaar en tevens 10 sterke mannen bereid gevonden om de paarden te vangen en te 'halsteren', zodat ze gedwee naar de slachtbank konden worden geleid. Co Vader kreeg overigens in 2010 uit handen van burgemeester Westerink de erepenning van verdienste van de gemeente Schagen gekregen. Hij kreeg deze penning voor zijn inzet voor de gemeenschap van Schagen.

DIERENBESCHERMING Geruime tijd tevoren had de Dierenbescherming al laten weten faliekant tegen het op deze manier gebruiken van dieren te zijn en kwalificeerde het spektakel als 'mishandeling'.

De Dierenbescherming vroeg de burgemeester daarom het festijn te verbieden, maar deze zag er echter geen kwaad in en besloot zelf het evenement bij te wonen om te kijken of alles volgens de regels ging. Het berijden van de 'wilde' beesten werd wel verboden. Maar verder zag de burgervader geen zaken die niet door de beugel konden.

AFSCHUW Op de radio sprak de Dierenbescherming haar afschuw uit. Juist dat feit zorgde op de dag van het evenement voor een grote toeloop. Terwijl de organisatoren op 500 bezoekers rekenden, werden dat er zelfs 7000. De krant vermeldde dat er een slordige 24.000 gulden werd verdiend aan de kaartjesverkoop.

APPLAUS Het bleek moeilijk te zijn om de paarden te vangen. De mannen werkten zich in het zweet. Een 'grappige' verslaggever repte over de noodzaak van 'rodeorant' om het zweet en de paardenlucht te verdrijven.

Het lukte niet om alle dieren te vangen. Het publiek bleek meer sympathie te hebben voor de paarden dan voor de vangers. Als een dier het lukte om te ontsnappen dan steeg er een luid applaus op.

SCHANDE Een brievenschrijfster spreekt er schande van in de krant. Voor geld paarden afmatten en angstig maken was in haar optiek mensonwaardig.

Het leek haar een flauwe afspiegeling te zijn van het beruchte Spaanse stierenvechten.

WAARLAND In Drouwen deed een ondernemer het een maand later dunnetjes over.

Voor 5 gulden kon men zien hoe 10 in het wit geklede mannen achter 15 'wilde' paarden aanjoegen.

Enkele jaren later kon men in Waarland een échte rodeo zien. Cowboys vingen en bereden de door hen gevangen paarden. De toeschouwers waanden zich in 1982 eventjes in het échte Wilde Westen...