• Ed van Oerle onthult het logo van Noordkop Centraal.

    Aangeleverd

Schagen FM wijzigt koers en kiest een nieuwe naam

SCHAGEN Het zal flink wennen zijn. De vertrouwde naam van Schagen FM is binnenkort verleden tijd. Vanaf deze week gaat de televisietak al verder onder de naam Noordkop Centraal. In de zomermaanden zal ook de radio onder die noemer gaan uitzenden. Zendermanager Ed van Oerle (55) geeft tekst en uitleg.

Het bord aan de buitenzijde van het gebouw aan de Piet Ottstraat loopt alvast een beetje op de zaken vooruit. Onlangs werd het onthuld. "Maar zeker voor de mensen die hier al jaren rondlopen, betekent dit echt wel iets. Je verlaat toch een vertrouwde naam die we al dertig jaar voeren."

 Aan de koerswijziging is een lange geschiedenis vooraf gegaan, legt Van Oerle uit. "Het is eigenlijk begonnen bij de plannen van de Olon (het overkoepelend orgaan van alle lokale omroepen in Nederland, rk.) die het aantal streekgebonden tv annex radiozenders wil verkleinen van zo'n 300 naar ongeveer 80." Niet zonder reden. "Want heel veel kleine omroepen zijn vanwege de beperkte budgetten simpelweg niet in staat om goed te doen waar ze in eerste instantie voor bedoeld zijn, namelijk lokaal nieuws brengen."

In de Noordkop zijn er naast Schagen FM ook de LOS in Den Helder en RTV Noordkop, dat gericht is op de gemeente Hollands Kroon. "Zelf zijn wij al jaren voorstanders van een sterke streekomroep. Wij hebben ook al een meer regionaal karakter, omdat wij ook de voormalige gemeentes Harenkarspel, Zijpe en Niedorp bedienen."

Het traject dat tot samenwerking had moeten leiden tussen de drie organisaties bleek echter dermate moeizaam, dat Schagen FM zich uit het overleg terugtrok. "Het had geen zin meer om verder te praten. Er was gewoon een te groot verschil in visie over het functioneren van een lokale omroep en daarnaast een gebrek aan vertrouwen. Het was echt trekken aan een dood paard."

Vorig jaar werd nog een keer om de tafel gezeten, maar van een positieve kentering was geen sprake. "We werden min of meer de deur uitgezet." Al begrijpt Van Oerle tot op een bepaalde hoogte de wrok wel. "Wij hebben tenslotte getracht om de zendmachtiging van Hollands Kroon te krijgen. Die kregen wij merkwaardig genoeg niet, terwijl wij wel aan de eisen voldeden en RTV Noordkop niet. Het commissariaat van de media heeft echter de keuze van de gemeente blind gevolgd." Dus was er van het laatste restje hoop op het bundelen van de krachten niets meer over. "Ik vind het echt oprecht jammer dat het zo gelopen is, want wij willen juist heel graag samenwerken. In dit geval hebben we echter besloten om helemaal van eigen kracht uit te gaan en daar is Noordkop Centraal het gevolg van."

]Want in de praktijk komt het er op neer dat in plaats van samen te gaan met de lokale omroepen in Den Helder en Hollands Kroon, het voormalig Schagen FM nu zijn vleugels verder uit wil slaan en ook (meer) nieuws uit die gemeentes zal gaan brengen. "Wat wij willen doen, is vergelijkbaar met wat er in Alkmaar en omgeving gebeurt. Daar heb je HALstad centraal dat boven de zenders in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk staat. Alle gemeentes krijgen hun eigen nieuws, met daarboven Noordkop Centraal voor alle nieuws."

Wat de radio betreft zal dat in de zomer worden doorgevoerd. "Dat kost wat meer tijd, omdat je veel meer moet aanpassen dan bij televisie. Denk bijvoorbeeld maar aan alle jingles"

Voornaamste financier van Schagen FM is de gemeente. En dat is wel iets om over na te denken, beseft Van Oerle. "Want het is niet fair om ons budget extreem in te gaan zetten in andere gemeentes. Maar op de langere termijn is en blijft het streven om een sterke streekomroep te worden."

En hoewel het een publieke omroep is, haalt Schagen FM/Noordkop Centraal ook de nodige financiering binnen via reclame. ''Maar voor andere media zijn wij helemaal geen bedreiging. Zaken als Facebook en Google, of bijvoorbeeld de bioscoop zijn dat veel meer. Wij doen vooral ons best om lokale ondernemers te trekken, maar uiteindelijk is reclame maar een klein deel van onze inkomsten."

"Er is genoeg te doen om vier betaalde journalisten fulltime aan het werk te zetten, maar in de praktijk draaien we op ongeveer tachtig vrijwilligers en ook in Den Helder en Hollands Kroon mikken we op nieuwe vrijwilligers. Daar zijn we nu actief naar op zoek. We doen erg ons best om met de weinige middelen die we hebben, zo veel mogelijk en zo goed mogelijke radio, tv en internet te maken."

De komende tijd vormt een uitdaging. "We gaan praten met de gemeentes Den Helder en Hollands Kroon om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Het is rustig aan bouwen aan een grotere omroep. Het wordt spannend, maar ik heb er erg veel zin in."