• Met ingang van morgen kan iedereen weer zwaaien en zwieren.

    Marc Moussault

Schager ijsfeest start vrijdag

SCHAGEN Het is uitgegroeid tot een breed gedragen evenement volgens de beste Schager tradities. Ook de tiende editie van Schagen-on-Ice, die vrijdag 7 decmeber start, wordt loyaal gesteund door een prachtig peloton vrijwilligers en vele sponsors.

SFEER Zeker, het is maar een voordeel in de kantlijn: de ijsbaan, die daar pronkt onder de goedkeurende blik van de kerktoren, geeft her Rondje Schagen iets speciaals. De bedrijvigheid, de muziek, het zwieren en zwaaien, de vreugdekreten van de jeugd, het is zo'n toegevoegde waarde. .

SCHOLEN Eerst en vooral is het evenement natuurlijk een sportfeest voor de jeugd. Die op de baan een eerste kennismaking heeft met deze zo Nederlandse sport. Ook dit jaar maken alle Schager scholen gretig gebruik van het ijs. Waarbij de kinderen de prettige smaak van bewegen zullen proeven.

VRIJWILLIGERS In de rijke rij van Schager publieksevenementen neemt de schaatstraditie een prominente plaats in. Bestuurslid Ron de Bruin laat daar geen twijfel over bestaan: "Ook dit jaar rekenen we op zo'n 15.000 bezoekers. Onze vele vrijwilligers zijn de ruggengraat van ons evenement. Ze komen uit heel Schagen. Niet minder dan 150 mensen zullen ons de komende maand helpen. Met toezicht, met opbouwen, met onderhoud, met de kaartverkoop, noem maar op. Juist door die enorme medewerking kunnen we dit realiseren. Daarbij zijn de sponsors natuurlijk ook van belang. Naast onze hoofdsponsor Veko steunen heel veel Schager bedrijven ons. Daarom kunnen we veel jeugd in beweging brengen."

PEUTERSCHAATSEN De echte liefhebbers kunnen morgenmiddag om 15 uur al voor de muziek uit schaatsen. De baan is open, ook al is de officiële opening 's avonds om half acht. Daarna is het dagelijks schoolschaatsen, wat de (kerk)klok slaat. Met tientallen tegelijk zal de schooljeugd smullen van dit buitenkansje. Met als vaste items op de menukaart het peuterschaatsen, iedere zondagmorgen van tien tot twaalf en de sport in opkomst, curling op de zaterdagavonden 15, 22 en 29 december (21-23 uur).

DINEREN Klunend naar je diner. Dat kan dinsdag 11 december (18-23 uur) tijdens Dinner on Ice, het feest met de winterse romantiek, verzorgd door Wonders en Stiel. Direct na de kerst, op donderdag 27 december kun je vanaf de ijsbaan een film bekijken tijdens de Slee-in. Kinepolis draait de familiefilm 'Mees Kees langs de lijn' (19 uur).

In de programmering zitten in ieder geval twee surprises verborgen: wie verzorgen de schaatsclinics donderdag 27 december en woensdag 2 januari (10 uur)? Daarentegen is er geen twijfel over zondag 6 januari (13-17 uur): dan wordt het grote smeltfeest gevierd.

FEESTDAGEN De baan is 25 december en 1 januari van 13 tot 16 uur open en tweede kerstdag van 11 tot 16 uur. Entree vijf euro, incl. huur schaatsen. Handschoenen verplicht.