• De Westfriesedijk bij Sint Maarten.

    Koos Timmermans

Scheidingspaal op Westfriese Omringdijk

SCHAGEN Een historische grens op de dijk krijgt erkenning. Donderdagmorgen 11 januari om 11.30 uur onthult de gemeente officieel een scheidingspaal met informatiebord op de Westfriese Omringdijk, bij Sint Maarten.

Met de 'scheidingspaal' komt een wens uit van historicus Karel Numan uit Schagen. Tijdens de presentatie van zijn boek 'De Schagerdam en de Abdij van Egmond', in december 2015 in de kerk van Valkkoog, sprak Numan de wens uit dat de scheidingspaal opgeknapt zou worden. Het zou daarbij handig zijn als bezoekers ter plekke informatie konden vinden als ze op de dijk waren. Daarom is het informatiebord erbij geplaatst.

De oorsprong van de paal ligt in het jaar 1469. Toen besloot het Hof van Holland (rechtbank) dat de dorpen van het Geestmerambacht moesten meebetalen aan de toen nieuwe 'WestFrieze Zeedijk'. Schagen en Niedorp hadden die zaak aanhangig gemaakt, omdat zij niet alleen voor de kosten wilden opdraaien. De scheidingspaal geeft aan vanaf welk deel de dorpen betaalden (1/3) en welk deel voor Schagen en Niedorp was (2/3). Die scheiding lag bij Sint Maarten, vandaar dat de paal daar staat. Op het bordje staat de volgende tekst: Scheidingspaal Nieuwe West-Friese Zeedijk (tussen Schagen, de Lagedijk en Sint Maarten)

Tussen 1461 en 1546 wordt 'De Burghorn' ingepolderd onder leiding van Willem van Beieren, heer van Schagen. Als de Nieuwe West-Friese Zeedijk klaar is, moet de vier kilometer lange dijk worden onderhouden. In ieder geval door Schagen en Niedorp; maar die willen niet alleen voor de kosten opdraaien. Degenen die tot dan toe de Schagerdam (De Valkkogerdijk) onderhielden, moeten ook bijdragen; vinden zij.

Een langdurige rechtszaak volgt. Het Hof van Holland beslist uiteindelijk op 28 juni 1469 dat 2/3 deel (2666 meter) van de dijk zal worden onderhouden door de Schager en Niedorper Kogge en 1/3 (1333 meter) door de dorpen van het Geestmerambacht. Op dat punt staat sinds die datum deze scheidingspaal.