• Jan Slijkerman, vooraanstaand op het toneel en privé graag op de achtergrond. Foto Marc Moussault

    Marc Moussault

Slijkerman zoekt de perfectie

SCHAGEN "Het toneel in de regio is op dit moment prima, maar volgens mij was het heel goed en blijft het heel goed." Jan Slijkerman wordt door velen tot de top van de regionale amateur-acteurs gerekend.

TECHNICI Dat vindt hij zelf oprecht niet. Nee, er klinkt geen valse bescheidenheid als hij het onderwerp van het gesprek is en voortdurend verwijst naar mensen, die hem veel hebben geleerd. Jeanne Krijgsman, Maarten Leegwater, Greetje Danner, Peter van de Wiel, Ruud Benard en vele anderen. Toneelspel is voor Slijkerman vooral samenspel. Samen beleven. "Het is geweldig om in het nieuwe Scagon te spelen. Prachtig theater. Mooie akoestiek. En zeer goede technische mogelijkheden. We hebben fantastische technici, mensen, die helemaal meegaan in het stuk. Tot in de finesses. Zonder dat team is een goede voorstelling ten ene male onmogelijk."

COULISSEN Jan Slijkerman. Een volgens velen zeer goede acteur, die als mens graag voor een plek in de coulissen kiest: "Ik was, toen ik begon te spelen, een verlegen jongen en dat ben ik nog. Ik ben niet zo iemand, die na afloop de loftuitingen gretig inhaleert. Ik wil altijd beter. Ben nog altijd nerveus voor een voorstelling. Vooral die laatste tien minuten. Brrrrrr. We spelen een stuk altijd vaker. Je wilt altijd weer scherp zijn. Ook bij de zoveelste voorstelling zit er nieuw publiek in de zaal, dat recht heeft op een topprestatie,"

HERFST Slijkerman bereidt zich nu met Ruud Benard en regisseuse Greetje Danner voor op 'Herfst in Schagen", een stuk dat volgend jaar eind januari, begin februari in het Scagon draait: "We gaan regelmatig met een groepje naar schouwburgen om toneel te zien. En soms pikken we er iets uit, dat we graag spelen. Zo is het hiermee ook gegaan. Wat een goed stuk is? Het moet boeien, humor hebben en ontroeren. Belangrijk: je moet je kunnen inleven in de persoon, die je speelt. Dan gaan we het polijsten, uitdiepen. Ik hou van korte, bondige repetities, waarbij alle spelers er ook echt zijn. Kort, scherp en met zijn allen.".

KRIJGSMAN Er spelen in de optiek van de geborgen Zandtemer niet alleen violen in de Schager toneelwereld: "Het is erg jammer dat de jeugdgroep Frappant is gestopt. En het Miertejater en Stamp bestaan niet meer. Jeanne Krijgsman heeft natuurlijk fantastische dingen gedaan. Gelukkig zie je dat er nieuwe groepen opstaan. Gedreven mensen, die de lat ook hoog leggen. 'Tussen de Planken door" heeft ook volle zalen en bereikt echt een heel goed niveau."

ANZOEK Slijkerman speelde al erg veel rollen: "In De Wijze Kater van Heijermans speelde ik misschien wel mijn beste rol. Ook aan 'Knecht van twee meester', Sprokies vir Afrika met Marga van Klaveren en het echtpaar Westerink en Het Anzoek, de bewerking van Henk Kok, heb ik fantastische herinneringen. Het Anzoek heb ik een keer of dertig gespeeld en een keer of 28 ging het wel goed. Wat ik nog graag wil? Best veel, maar Oliver Twist staat heel hoog op mijn verlanglijstje, Het is echter een erg grote, kostbare productie, maar ik blijf hopen."