• Allemaal in actie tegen kanker!

    fightcancer.nl

Swim to Fight Cancer

REGIO Hollands Kroon gaat scoren met Swim to Fight Cancer. Al enkele jaren werd vanuit Hollands Kroon met een enigszins jaloerse blik gekeken naar steden en dorpen die de afgelopen jaren het evenement Swim to Fight Cancer organiseerden. Een gemeente met zoveel water en zoveel enthousiaste mensen die het zwemmen en het goede doel hoog in het vaandel hebben staan. En jawel hoor, het is gelukt.

Dit jaar organiseert Hollands Kroon het werkelijk unieke zwemfestijn waarbij zwemmen voorop staat, maar misschien nog wel veel belangrijker, het goede doel – zoveel mogelijk geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek naar die afschuwelijke ziekte. Maar net zo belangrijk, het plezier dat bij dit evenement hoort. Wat is Swim to Fight Cancer eigenlijk en waarom hoort het in Hollands Kroon thuis? STFC (afgekort) is een puur recreatieve zwemtocht die op 16 september 2018 gehouden wordt op een van de mooiste plekjes van Hollands Kroon: 't Oude Veer. Deelnemers laten zich sponsoren en hoe meer deelnemers, hoe meer geld er wordt opgehaald. Nu heeft Hollands Kroon een scala aan zwemmogelijkheden en kunnen bijna alle inwoners met gemak een kilometer zwemmen. Juist daarom rekent de organisatie op een grote deelname, ook omdat er voorafgaand aan het evenement clinics en trainingen worden georganiseerd, waar deelnemers hun kwaliteiten op zwemgebied- mocht er getwijfeld worden - kunnen testen. Bovendien is de afstand van 1 kilometer en voor de meer geoefenden 2 kilometer, heel goed te doen en is de tijd tot 16 september lang genoeg om de conditie een beetje bij te spijkeren. En de beloning is daar: in ieder geval een originele medaille van STFC, maar ook een badmuts en handdoek om later aan iedereen te laten zien en er vooral trots op te zijn dat je de tocht heb volbracht en, nog belangrijker, een mooi bedrag hebt opgehaald. Dus aarzel niet en geef je zo snel mogelijk op zodat je verzekerd bent van een startbewijs.

Wees er vooral van overtuigd dat het geen wedstrijd is zodat je alle tijd hebt om het parcours af te leggen, uiteraard aangemoedigd door al je supporters die je natuurlijk ruimschoots hebben gesponsord. Vrijwel iedereen heeft zelf of in zijn omgeving wel eens te maken gehad met de ziekte kanker. Hoe vaak sta je dan met lege handen en weet je niet hoe je iemand moet steunen. Neem bijvoorbeeld dan nu die persoon in gedachte en doe mee aan STFC. Wees een gelukkig mens als je niemand kent met kanker, dat is misschien nog wel een meer motiverende reden om mee te doen. Want hoe meer onderzoek, hoe sneller de ziekte ontdekt en met succes bestreden kan worden. Het is geen geheim dat inwoners van Hollands Kroon sportief zijn en zich graag inzetten voor een goed doel. Sponsoren kan vanaf vijf gulden, dat moet toch voor bijna niemand een probleem zijn. Wie twijfels heeft wat er met het sponsorgeld gebeurt kan gerust zijn, er blijft niets aan de strijkstok hangen. Het bijzondere van dit evenement is dat precies duidelijk is waar het geld naar toe gaat. De opbrengsten worden gebruikt voor de wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie, gedaan door jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. Zij doen onderzoek naar kanker en de medische behandeling daarvan in gerenommeerde oncologische instituten.

Deze onderzoekers zijn met naam en toenaam bekend, dat geeft toch een extra motivatie voor de deelnemers. Denk dus niet, ik kan dit niet, want jong en oud, geoefend of niet, die kilometer is te doen, zeker als je van tevoren aan de clinics en trainingen meedoet. Maar je kan zelf gaan oefenen in een van de zwembaden van Hollands Kroon, slechts veertig baantjes in een bad van 25 meter en je zit zo aan de kilometer. Ter geruststelling, je hoeft niet het parcours in een supersnel tempo af te leggen en kan zelfs af en toe even rustig aan doen. Dus geen wedstrijd, maar puur recreatief zwemmen met het goede doel in je achterhoofd. En natuurlijk het bedrag dat je in de maanden voorafgaand aan het festijn heb opgehaald. Laten we met z'n allen zien dat Hollands Kroon z'n mannetje staat, we een record aantal deelnemers hebben en een supermooi bedrag ophalen! • Je kan individueel mee doen, maar je ook opgeven met een team. Motiveer je collega's of familieleden, samen oefenen en meedoen is tenslotte veel gezelliger en werkt ook nog eens extra motiverend. 

DOOR: YVONNE HOEBE.