• Van links af de grondleggers Peter Dillo, Joop Kossen, Dick de Best en Jan Krijgsman.

    Marc Moussaut

Veertig uur theater in Scagon

Bonte viering na 40 jaar 'handen uit de mouwen'

Hans Duin

SCHAGEN Er is gebuffeld. Er is keihard gewerkt. Met hart en ziel. Cultureel Schagen kreeg een eigen gezicht: het Scagon. Veertig jaar geleden opgebouwd met heel veel nijvere vlijt, met toewijding onderhouden en nu, nu staat er ook wat: een prachtig theater in het hart van de stad. Er is 5 en 6 oktober iets te vieren!

MONUMENTEN De Buiskoolstraat, waar het begon. In 1980. Eenvoud sierde de schouwburg. Tekenend voor de stad van toen: zo vlak bij elkaar stonden twee monumenten van zelfwerkzaamheid, het Scagon en de Spartahal. Het gebruik van de panden zorgde voor schoonheid. Beide ook opgebouwd met de onverzettelijke inzet van vrijwilligers. Waarbij het Scagon krachtig voortleeft in Markt18.

DNA Als je gaat speuren in het DNA van het Scagon, dan kom je veel moois tegen: betrokkenheid, liefde voor cultuur, creatief natuurlijk en ook, misschien wel vooral: een open vizier voor wat er in de vaak blije en soms boze buitenwereld leeft. Stimulerend voor de jeugd, voor creatieve geesten, een thuis voor alle theatermakers.

ESTAFETTE In die geest zal het jubileum worden gevierd. Te beginnen op zaterdag 5 oktober om 12 uur. In de nacht wel te verstaan. Met daarna een spannende estafette van allerhanden soorten cultureel vermaak. Eindigend op zondagmiddag 6 oktober om 18 uur. Er wordt door velen uit de regio aan meegewerkt. Natuurlijk door Filmhuis De Luxe, de club, die het Scagon al jaren intensief benut en, zeker het laatste jaar, almaar meer bezoekers trekt. Er komen koren en dansers voorbij, vanzelfsprekend is er toneel van de bovenste plank in dat voortdenderende theatergeweld.

ZATERDAGNACHT Het programma heeft anno nu een stevige ruggengraat, maar er zijn kansen voor belangstellenden. Er kan nog worden geboetseerd. Geheel in de sfeer van het Scagon is de prille zaterdagnacht ingeruimd voor mensen, die iets willen doen op het open podium. Dat biedt unieke kansen aan creatieve jeugd. Hiphop, rap, modeshow, stand-up comedian om maar eens iets te noemen. Maar het kan ook traditioneler met vocaal/instrumentaal. Of met mooie voordrachten,. Ach, er zijn, buiten clean en nuchter, bijna geen grenzen. Hoe dan ook, een prachtige kans voor talenten om het podium te proeven met zoveel jeugd in het hart van de stad. Alleen jeugd? Nee, het podium staat open voor een ieder die iets bezienswaardigs wil doen, open. Peter van de Wiel coördineert het: programmering@scagontheater.nl of 06-13214434.

BODÉ De culturele estafette heeft meer dan een regionale kleur. Zo zal Mike Bodé zaterdagavond (20.30-22.30 uur) een concert in zijn geheel eigen stijl geven. Mike Bodé? Voormalig cabaretier, voor altijd Rotterdammer, nu vooral een begaafd pianist, bekend door zijn wekelijkse optreden in het tv-programma Podium Witteman. Een man met een unieke benadering, die van niets iets kan maken. Mike Bodé illustreert het veelkleurige karakter van het fraaie jubileumprogramma.